Kako liječiti gripu i prehladu u trudnoći?

Sezona gripe i prehlada koja svoj vrhunac doživljava upravo kada se zima primiče svome kraju poseban je izazov u trudnoći. Međutim, uz nekoliko dobrih savjeta, lakše ćete prebroditi to razdoblje.

Ako niste među sretnicama koje uživaju u blaženstvu koje trudnoća donosi nekim ženama, a još vas uhvati i prehlada ili, još gore, gripa, ne očajavajte! Dobra je vijest da je riječ o bolestima koje trebate preboljeti tako da se odmarate, pijete mnogo tekućine i snižavate si temperaturu.

Za začepljen nos nikako se ne smiju koristiti kapi protiv hunjavice, no pripomoći će udisanje vodene pare, odnosno inhalacije te sprej s morskom vodom.

Loša pak vijest je da ne možete uzeti baš bilo koji lijek da si pomognete jer u trudnoći treba biti osobito oprezan s lijekovima zato što ih većina prolazi kroz placentu te tako utječe i na plod. Tijekom cijele trudnoće ne smijete, primjerice, uzimati aspirine ili andole zbog toga što acetilsalicilna kiselina utječe na rast i razvoj ploda. Stoga, temperaturu najprije pokušajte skinuti bez lijekova, tradicionalnom recepturom, dakle mlakim kupkama, a ne pomognu li, trudnice smiju u tu svrhu koristiti lijekove na bazi paracetamola uz, naravno, obvezno prethodno savjetovanje s liječnikom.

Za tegobe usne šupljine, odnosno grla tu su pastile od islandskoga lišaja, kao i biljni sirupi protiv kašlja od iste biljke. Jednako tako, i sljez je dopušten blag sastojak sirupa protiv kašlja. Za začepljen nos nikako se ne smiju koristiti kapi protiv hunjavice, no pripomoći će udisanje vodene pare, odnosno inhalacije te sprej s morskom vodom.

Gripa ne može oštetiti plod jer ne prolazi kroz posteljicu, ali znatno narušava imunitet. Međutim, trudnice se mogu odlučiti i na cijepljenje, ali ga mogu obaviti tijekom 2. i 3. tromjesečja.

Prevencija je dobrodošla: šetnje, redovito prozračivanje prostora u kojemu boravite, izbjegavanje prenapučenih mjesta i pravilna prehrana pridonose osnaživanju imuniteta. Nedavna istraživanja pokazuju i da je crijevna flora temelj obrambene snage tijela. Stoga, ako se uz gripu pojave proljev ili povraćanje, dodaci prehrani Prolife ili Normia preporučuju se trudnicama kao prirodno sredstvo koje pomaže povratiti ravnotežu crijevne mikroflore, dok dodatak prehrani Alfabiotik jača imunitet, a mogu ga koristiti djeca od navršene 3. godine i odrasli.

Komentiranje je zaključano.