Kućni wellness: opuštajuće blagodati eteričnih ulja

Na koji način koristiti eterična ulja te kako odabrati ona koja će vam pomoći da se opustite, saznajte u recima koji slijede

Eterična ulja različitoga cvijeća, voća i začinskoga bilja koriste se u kozmetičkoj industriji te u medicinske i relaksacijske svrhe. Jeste li se ikad zapitali odakle dolazi onaj predivan miris koji vas dočeka na ulazu u wellness centar? Taj miris koji vas podsjeća na umirujuću atmosferu wellnessa može se prenijeti i u vaš dom.

Eterična ulja mogu pripomoći u ublažavanju simptoma nesanice, nervoze, glavobolje, ali i riješiti neke ozbiljnije zdravstvene probleme.

Visokokvalitetna eterična ulja danas su dostupna na brojnim prodajnim mjestima. Koristiti ih možete na nekoliko načina, a najčešće se preporučuje kapanje nekoliko kapi omiljenoga mirisa u malo vode zagrijane u aroma lampi (posudica u koju se nalije voda koja se zagrije uz pomoć zapaljene lučice) ili ukapavanje nekoliko kapi eteričnoga ulja u kupku. Važno je znati da visokokoncentrirana eterična ulja ne smiju dolaziti u izravan dodir s kožom, stoga se danas uglavnom razrjeđuju baznim uljima kao što su bademovo, suncokretovo ili maslinovo ulje.

Eterična ulja mogu pripomoći u ublažavanju simptoma nesanice, nervoze, glavobolje, ali i riješiti neke ozbiljnije zdravstvene probleme kao što su začepljen nos i neprohodni dišni putevi te gljivična oboljenja na stopalima.

Ako eterična ulja koristite u prvome redu zbog želje za relaksacijom, onda znajte da se za opuštanje najčešće upotrebljavaju eterična ulja citrusa: grejpa, mandarine ili naranče. Eterično ulje grejpa posebno je korisno u borbi s nesanicom. Jasmin pak omogućava opuštanje mišića te ublažava grčeve, dok se matičnjak tradicionalno koristi za smirivanje nervoze. Ako prije spavanja u kupku ukapate nekoliko kapi tog eteričnog ulja te popijete šalicu čaja od matičnjaka, nervoza i nemir trebali bi vas napustiti prije nego što sklopite oči. Miris matičnjaka obožavaju i mačke, stoga eterično ulje te biljke možete koristiti i za smirivanje nervoznoga kućnog ljubimca.

Komentiranje je zaključano.