Na što upućuje boja urina?

Promjena boje urina indikator je naših životnih navika, ali i potencijalno zabrinjavajućih promjena u našemu organizmu. Pročitajte u kojim je slučajevima potrebno obratiti se liječniku.

Ako je urin blijedožute boje – nema razloga za paniku. To je normalna boja urina, a test kojim ćete provjeriti je li sve u redu je ako kroz plastičnu čašicu možete pročitati tekst u časopisu koji stavite s druge strane čašice. Ako je urin malo tamniji, to uglavnom samo pokazuje da biste trebali piti više tekućine kako bi vaš organizam bio optimalno hidriran. Urin je takve boje najčešće ujutro jer naši bubrezi izlučuju tekućinu i noću dok mi spavamo te ne unosimo nove količine vode u naš organizam.

Razlog za posjet liječniku su i zelena ili bjelkasta i mutna boja urina. Te boje indiciraju da je riječ o bakterijskoj upali, koju je potencijalno potrebno liječiti i antibioticima.

Urin može poprimiti i neke sasvim neuobičajene boje kao što su plava, ljubičasta ili crna. Prva se obično javlja kad konzumiramo mnogo hrane s umjetnom bojom, ponajprije plavom. Ljubičasta boja u urinu pojavljuje se kao rezultat rijetkog genetskog poremećaja znanog ako porfirija. Osoba koja ga ima izlučuje previše porfirina ljubičastog pigmenta, koji se onda ne stigne razgraditi te kao takav dolazi u urin i daje mu neobičnu ljubičastu boju.

No, postoje lijekovi kojima se može stati na kraj pretjeranom lučenju porfirina. Urin može poprimiti smeđu ili čak crnu boju zbog sastojka koji sadrži većina laksativa – senna, stoga prije podizanja panike kada u WC školjci ugledate urin neke neuobičajene boje, najprije dobro razmislite što ste prije toga konzumirali. I neke druge namirnice mogu izazvati čudnu boju urina: ako ste pojeli mnogo cikle, vaša će mokraća biti ružičasta, ali to nije nikakav znak za paniku. Svijetloružičasta boja urina može se pojaviti i zbog krvi u mokraći, ako se bavite neki malo grubljim sportom poput boksa.

Iako najčešće nije riječ o ozbiljnom problem, jer je dovoljan tek jedan mililitar krvi da oboji urin, ipak, ako se to događa češće, svakako posjetite liječnika. Razlog za posjet liječniku su i zelena ili bjelkasta i mutna boja urina. Te boje indiciraju da je riječ o bakterijskoj upali, koju je potencijalno potrebno liječiti i antibioticima. A u svim prethodnim situacijama, probiotski dodaci hrani Alfabiotik i Alfabiotik Junior trebali bi umanjiti efekte neprobavljene hrane te smanjiti razinu panike.

Komentiranje je zaključano.