Kora od banane korisnija je nego što mislite

Ako ste do sada bacali koru od banane i ne pomišljajući na to da je možete kvalitetno iskoristiti, idući put ipak ćete promisliti.

Banane su bogate kalijem, vlaknima te vitaminima B i C, izvrstan su međuobrok ili dodatak doručku, a sama kora tog egzotičnog voća svoju primjenu pronašla je i u kozmetici i u vrtlarstvu.

Hranjivo tlo za biljke

Upravo zbog bogatstva kalijem koji je bitan za uspješan rast bilja, koru od banane možete iskoristiti kao prirodno gnojivo pri sadnji. Koru prije upotrebe dobro operite vodom, a zatim je istrgajte na malene komade. Zakopajte ih duboko kako tu hranjivu koru koja brzo trune ne bi prekrila plijesan.

Spas za suhu kožu

Hranjivi sastojci bananine kore pomažu kod hidracije kože pa je možete koristiti kao piling. Utrljajte je na kožu, a zatim ostavite da djeluje nekoliko minuta pa isperite vodom. Hidrirat će suhu kožu, dati joj sjaj i ublažiti bore, a povoljno djeluje i kao pomoć kod akni jer vitamini kojima obiluje smanjuju upalne procese kože. Kalij također pomaže pri uklanjanju žutih mrlja sa zubi. Uzmite manji komadić kore, unutarnji dio protrljajte po zubima pa ih operite.

Ublažava modrice i svrbež

Još jedno važno svojstvo kalija je činjenica da pomaže pri bržem zacjeljivanju posjekotina i ogrebotina. Unutarnji dio bananine kore utrljate na mjesto rane, a možete ga nanijeti i na mjesto uboda insekata jer će ublažiti svrbež i eventualno popratno crvenilo.

Sredstvo za čišćenje

Umjesto korištenja kemijskih sredstava, kora od banane na prirodan način očistit će potamnjelo srebro, a nakon poliranja, isperite ga vodom. Možete je koristiti i kao sredstvo za čišćenje kožne obuće i namještaja poput fotelja i garnitura. Osim što hrani biljke iznutra putem hranjivog komposta, listove možete također prebrisati bananinom korom jer će im podariti sjaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *