Kašalj, vrste kašlja i kako ga ublažiti

Kašalj je prirodni, zaštitni refleksni mehanizam dišnog sustava, čija je svrha održavanje prohodnosti dišnih puteva kako bi se osiguralo normalno disanje. Dugotrajan, nadražujući kašalj može uistinu iscrpiti, pogotovo kada ometa normalan san, stoga je najbolja opcija liječenje.

Za pravilno liječenje kašlja najbitnije je odrediti njegov uzrok. Ustanoviti koliko kašalj traje, što ga potiče, je li isključivo suh ili je popraćen iskašljavanjem i bolovima u grlu, nalazi li se iza prsne kosti ili u plućima, javlja li se promuklost, vrtoglavica ili neki drugi simptomi. Najčešće je kašalj posljedica upale ili iritacije sluznice dišnog sustava kao rezultat uobičajene virusne infekcije poput gripe, prehlade ili strane čestice u dišnim putevima. Međutim, može se raditi i o bakterijskoj infekciji. U tom slučaju izrazito je važno otkriti o kakvoj je infekciji riječ, a u određivanju može pomoći izgled iskašljaja. Žućkasta ili zelenkasta boja iskašljaja obično upućuje na bakterijsku infekciju, osobito ako je bolest popraćena povišenom tjelesnom temperaturom. Tada je preporučljivo, uz liječničko odobrenje, u liječenje uključiti antibiotike. Suhi i nadražujući kašalj, eventualno popraćen grloboljom i glavoboljom ili prozirnim sekretom, upućuje na virusnu infekciju, te se tada primjenjuje simptomatska terapija, nikako antibiotici.

U procesu liječenja bitno je vlažiti grlo

Postoje mnogi načini ublažavanja tegoba suhog kašlja na prirodan način. Sirupi su uglavnom sjajan izbor. Tusifan sirup za djecu i odrasle dokazano učinkovito smiruje suhi kašalj, dok sirup islandskog lišaja smiruje nadraženost i suhoću te samim time ublažava kašalj i promuklost. U procesu liječenja bitno je vlažiti grlo kako ne bi došlo do pretjerane iritacije. Pomažu topli čajevi s medom i limunom (posebice onaj od đumbira), kao i toplo mlijeko sa šećerom i medom, koje će posebno prijati najmlađima.

S druge strane, uzrok suhog kašlja mogu biti i zagađenje zraka, hormonalne promjene ili prekomjerno pušenje. Ako sumnjate da je nešto od toga uzrokovalo vaše tegobe, ne bi bilo naodmet da nakratko promijenite okolinu, a nezdrave navike, zauvijek.đum

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Liječenje upale grla