Kako tata doživljava trudnička tromjesečja

Bilo je potrebno neko vrijeme da shvatim zašto se trudnoća dijeli u tromjesečja i zašto su ona toliko važna. Shvatio sam da je svako od njih cjelina za sebe u kojoj zajedno proživljavate različita stanja i osjećaje. Kada bih svako tromjesečje morao opisati jednom riječju, prvo bi bilo uzbuđenje, drugo mašta, a treće panika.

Prvo tromjesečje – uzbuđenje

Sve počinje iznenađenjem kada saznate da čekate bebu. Nakon nekoliko trenutaka ili možda dana straha, ubrzo shvatite – ako to mogu preživjeti svi parovi, možete i vi. Širite bližnjima i daljnjima vijesti, svi su uzbuđeni i vi svaki put s njima. Sve je nova avantura, svi su radosni zbog vas, a vi ste uzbuđeni zbog svega što vas čeka.

Drugo tromjesečje – mašta

Kada se malo priviknete na to da ćete postati roditelji, to ne znači da uzbuđenje sasvim splasne, samo se osjetno stiša i otvara mjesto za maštanje. U drugom tromjesečju počinjete mjeriti ženin trbuh svaki dan i dovoljno ste smireni za planove i maštanja. Kakve će dijete imati oči? Hoće li biti najpametnije dijete na svijetu? Hoće li više voljeti rikolu i ostalo lišće na mamu ili meso na tatu? Kako će nam biti na ljetovanjima? Kako ćemo provoditi vrijeme?

Treće tromjesečje – panika

Što ako? Što kad? Zadnja tri mjeseca su razdoblje kada pitanja niču kao gljive poslije kiše. Sve oko vas su pitanja i propitivanja samih sebe. Pitate se možete li sve to, što ako ne budete dobar roditelj te kako znati da sve radite ispravno. Pitate se hoće li sve proći dobro, kakav će biti porod, kako će biti nakon toga, ali i – što vam je sve to trebalo i koji je smisao života.

U trenutku kada se beba rodi, sve te brige nestaju. Vaša maštanja iz dana u dan postaju stvarnost. Kako dijete raste, tako rastu i uzbuđenja u vašim životima i onda shvatite da je sve to mnogo više od onoga što ste mislili da će biti. I to vam nitko nikada neće znati točno prepričati.

Komentiranje je zaključano.