Kako spriječiti iritacije i infekcije intimnog područja nakon tjelesnih aktivnosti

Pojavom sunčevih zraka i toplijeg vremena većina nas je odlučila aktivirati svoje tijelo, bilo da je riječ o vježbanju u teretani, trčanju na otvorenom ili odlasku u šetnje. Sve to, osobito kod žena, može uzrokovati iritacije, ali i infekcije intimnog područja. Pitate se zašto? Razloge donosimo u nastavku.

Jedan od glavnih krivaca koji uzrokuje pojavu iritacija kod žena je pogrešan izbor donjeg rublja. To može biti osobito velik problem za aktivne osobe. Najbolja opcija je pamučno rublje jer, za razliku od sintetičkih materijala, pamuk dopušta koži da diše, smanjuje vlažnost u intimnoj zoni i tako sprječava razvoj štetnih bakterija. Zbog toga se, nakon odrađenog treninga, potrebno odmah istuširati i odjenuti čisto pamučno rublje kako biste bili sigurni da ste uklonili sav znoj i štetne bakterije s tijela.

Također, uska odjeća može narušiti zdravlje intimnog područja jer se znoj zadržava, a naša koža ne može disati. Stoga, nakon treninga, osobito ako nosite uske sportske tajice, obucite malo komotnije odjevne komade koji neće biti previše priljubljeni u intimnom području.

Donje rublje potrebno je prati na viskim temperaturama, a tijekom pranja sportske odjeće dobro je izbjegavati omekšivače i jake mirise jer u kontaktu sa znojem i oni mogu uzrokovati iritacije.  

Oprez je potreban i kod tuširanja zbog osjetljivosti intimnog područja koje ima manji pH od naše kože – 3,8 do 4,5. Stoga agresivni sapuni i šamponi mogu izazvati iritacije i peckanje jer se uništavaju dobre bakterije koje su zadužene za očuvanje vaginalne mikroflore. Intimna njega treba biti dio svakodnevice, što znači da bi bilo idealno za fizički aktivne žene da svoje intimno područje peru dva do tri puta na dan, osobito tijekom menstrualnog ciklusa.

Ako i dođe do neželjene infekcije intimnog područja, u pomoć pristižu Lactogyn oralne kapsule i Lactogyn vaginalne kapsule koje sadrže probiotike i bakterijske kulture koje se prirodno nalaze u vaginalnoj flori i sprječavaju širenje štetnih bakterija.

Komentiranje je zaključano.