Fritaja s mladim lukom i tikvicama
Jaje je oduvijek simbol plodnosti, rađanja, početka, obnove, pa zauzima važno mjesto u mitologiji, religiji i kulturama diljem svijeta. Egipćani, Kinezi, Grci i Perzijanci su ih oslikavali i stvarali remek djela. Jaje sadrži biološki visoko vrijedne proteine koji su mješavina svih esencijalnih aminokiselina. Jaja su idealna za pripremu brzih obroka u kojima mogu poslužiti kao zgušnjivač (krem juha, umak), a tvrdo kuhana dodatak salatama, sendvičima.
Sastojci:
1 veća, ili 2 manje tikvice
1 vezica mladog luka
5 jaja
3 žlice parmezana ili svježeg sira
sol, bosiljak
2 žlice maslaca
Receptura:
Na žlici maslaca prodinstati nasjeckani luk i tikvice (pet minuta). Umutiti jaja s pjenjačom, dodati sol, bosiljak, sir te ohlađene tikvice i luk. Smjesu pretresti u kalup, namašćen maslacem, premjestiti u zagrijanu pećnicu i peći 20 minuta na 180°C, ili dok ne porumeni.
Uz zelenu salatu i šnitu kukuruznog kruha, dobar tek!
Autorica:
dr. Ana Lapčević, JGL Savjetovalište
Fotografija je ilustrativna.
Komentiranje je zaključano.