Fritaja s mladim lukom i tikvicama

Jaje je oduvijek simbol plodnosti, rađanja, početka, obnove, pa zauzima važno mjesto u mitologiji, religiji i kulturama diljem svijeta. Egipćani, Kinezi, Grci i Perzijanci su ih oslikavali i stvarali remek djela. Jaje sadrži biološki visoko vrijedne proteine koji su mješavina svih esencijalnih aminokiselina. Jaja su idealna za pripremu brzih obroka u kojima mogu poslužiti kao zgušnjivač (krem juha, umak), a tvrdo kuhana dodatak salatama, sendvičima.

Sastojci:

1 veća, ili 2 manje tikvice

1 vezica mladog luka

5 jaja

3 žlice parmezana ili svježeg sira

sol, bosiljak

2 žlice maslaca

Receptura:

Na žlici maslaca prodinstati nasjeckani luk i tikvice (pet minuta). Umutiti jaja s pjenjačom, dodati sol, bosiljak, sir te ohlađene tikvice i luk. Smjesu pretresti u kalup, namašćen maslacem, premjestiti u zagrijanu pećnicu i peći 20 minuta na 180°C, ili dok ne porumeni.

Uz zelenu salatu i šnitu kukuruznog kruha, dobar tek!

Autorica:

dr. Ana Lapčević, JGL Savjetovalište

Fotografija je ilustrativna.

Komentiranje je zaključano.

fritaja-s-mladim-lukom-i-tikvicama-ndash-jgl-obitelj