Kako sigurno rezati i održavati bebine noktiće

Rezanje noktiju usputan je zadatak koji uzmimamo zdravo za gotovo - sve dok to ne moramo prvi put učiniti novorođenčetu. Tada postaje nesavladava prepreka ispunjena panikom. No, i tome ima lijeka.

Nokti novorođenčeta jesu sitni, ali nisu zato nimalo manje oštri. Upravo zbog toga, a kako biste spriječili ogrebotine i sitne ozljede, nikako ne smijete preskakati rezanje noktiju.

Nemojte koristiti škarice ili noktaricu kojima režete svoje nokte. Nije riječ samo o higijeni, nego i o sigurnosti. Naime, obli vrhovi dječjih škarica sprječavaju ozljeđivanje kad se beba naglo izmakne, što će se sigurno događati.

Najveći izazov kod rezanja noktiju novorođenčetu nije činjenica da su nokti toliko sitni, nego kako održati bebu mirnom. Neki sretnici dobili su djecu čiji je san sasvim dovoljno tvrd da se rezanje može obaviti bez problem tijekom spavanja. Postoje i oni kojima će dojenje biti dovoljna distrakcija da ne prave preveliku paniku oko toga što im netko nešto oko prstiju prčka. Naravno, u tom slučaju trebat ćete pomoć partnera.

Pomoć će vam dobro doći i kod malo manje mirne djece – jedan roditelj može odvlačiti pozornost novom zvečkom, ritmičnom pjesmicom ili kakvom drugom igrom, dok drugi pažljivo reže noktiće. No, prije nego što uopće krenete u tu avanturu, neke su pripremne radnje obvezne.

Nemojte koristiti škarice ili noktaricu kojima režete svoje nokte. Nije riječ samo o higijeni, nego i o sigurnosti. Naime, obli vrhovi dječjih škarica sprječavaju ozljeđivanje kad se beba naglo izmakne, što će se sigurno događati.

Nokte režite neposredno nakon kupanja, tada su mekani i podatni. Nemojte ih rezati sasvim do jagodice – sjetite se samo koliko je vama vrh prsta znao biti osjetljiv nakon kraćenja noktiju! Ne želite da dijete poveže neugodu s rezanjem noktiju jer jednom kad počne hodati, bit će znatno teže bude li vam se aktivno odupiralo!

Nokte na rukama treba kratiti jednom tjedno, a preporučljivo ih je rezati oblo, u obliku rasta samoga nokta. Nokti na nogama rastu sporije pa ih se i rjeđe reže: jednom do dva puta mjesečno bit će sasvim dovoljno. Njih režite ravno da biste izbjegli nastajanje zanoktica.

Bebini nokti jesu maleni, ali to ne znači da ćete biti gotovi u sekundi! Budite strpljivi i prekinite ako dijete postane previše nemirno. Napravite stanku i pokušajte nakon jela ili nakon spavanja.

Sada kad sve to znate, sve što vam preostaje je da nježno uhvatite malenu ruku, lagano pritisnite jagodicu prsta prema dolje te polagano i pažljivo skratite jedan po jedan nokat.

Komentiranje je zaključano.