Antibiotska terapija – kako izbjeći neugodne nuspojave

Nakon zime, proljeće svojim toplijim i vlažnijim vremenom, osim bujanju vegetacije, pridonosi i porastu različitih bakterijskih upala koje će vašega liječnika natjerati da posegne za terapijom antibioticima. U tekstu koji slijedi pročitajte kako se lakše nositi s antibiotskom terapijom te zašto ju je dobro kombinirati s konzumacijom probiotika.

Premda su u upotrebi već više od 70 godina te su, dokazano, u pojedinim situacijama jedini učinkovit alat u borbi s određenim vrstama bakterija čije prekomjerno prisustvo uzrokuje vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, dokazane su i razne nepoželjne posljedice primjene antibiotika. Jedna od njih je i narušena crijevna flora. Naime, kako antibiotik, djelujući na neki određeni bakterijski soj, nužno djeluje i na ostatak mikroflore u našemu organizmu, antibiotska terapija češto narušava osjetljivu mikrobiološku floru u našemu probavnom sustavu. Istraživanja su pokazala da se pri liječenju antibioticimazbog disbalansa crijevne flore kod gotovo 40 posto djece te 15 posto odraslih pojavljuje blaži proljev.

Kako bi se spriječilo tu neugodnu nuspojavu, paralelno s primjenom antibiotika preporučuje se uzimati i probiotike (poželjno, probiotske napitke) – osim što pomažu pri vraćanju balansa narušenoj crijevnoj flori, probiotici su poznati i kao jedan od najvažnijih faktora u izgradnji snažnoga imuniteta. Dobre bakterije koje se putem njih unose luče pojačane količine različitih kiselina koje stvaraju prvu liniju obrane protiv loših bakterija koje mogu izazvati infekciju, a koje često u naš organizam stižu upravo konzumacijom bakterijom kontaminirane hrane.

Istraživanja su pokazala da se pri liječenju antibioticima zbog disbalansa crijevne flore kod gotovo 40 posto djece te 15 posto odraslih pojavljuje blaži proljev. Kako bi se spriječilo tu neugodnu nuspojavu antibiotske terapije, paralelno s primjenom antibiotika preporučuje se uzimati i probiotike (poželjno, probiotske napitke).

Na taj način probiotici, svojim višestrukim djelovanjem, čine terapiju antibioticima podnošljivijom i uspješnijom: osim što sprječavaju razvoj novih bakterija, utječu i na smanjenje negativnih posljedica koje izaziva antibiotik. S obzirom na to da terapiju antibioticima čine podnošljivijom, pridonose i pravilnome uzimanju propisane terapije te tako i sam proces ozdravljenja čine bržim i uspješnijim.

Osim konzumacijom mliječnih napitaka obogaćenih pojedinim probiotskim kulturama, probiotici se mogu unositi i kao specijalizirani farmakološki pripravci koji se bezreceptno mogu nabaviti u ljekarnama.

Komentiranje je zaključano.

antibiotska-terapija-x2d-kako-izbjei-neugodne-nuspojave-ndash-jgl-obitelj