Kako se opustiti na odmoru uz alergiju na sunce?

Ljetni godišnji odmor može se zakomplicirati na razne načine, a jedan od njih je svakako i alergija na sunce. Kako se ipak i uz alergiju na sunce opustiti na morskom žalu, saznajte u narednom tekstu.

Alergija na sunčevu svjetlost ili fotoalergija zapravo je vrlo rijetko alergija nastala isključivo utjecajem sunčeve svjetlosti. Najčešće se radi o neugodnoj reakciji koja nastaje uslijed reakcije nekog kozmetičkog sredstva koje ste nanijeli na kožu prije samog izlaganja suncu.

Stoga je jedan od načina prevencije kada je u pitanju moguća alergija na sunce taj da neposredno prije izlaganja sunčevim zrakama ne nanosite na kožu veliku količinu različitih kozmetičkih preparata, posebno ako ih niste prethodno koristili. U slučaju da je na bočici izričito navedeno kako se preparat ne smije koristiti bez prethodnog testiranja na manjoj površini kože, svakako izbjegavajte njegovo nanošenje prije sunčanja.

Simptomi poput crvenog osipa i mjehurića najčešće se nalaze na licu, dekolteu ili donjim dijelovima nogu.

Ako se alergija ipak već pojavila, odnosno ako su se simptomi poput crvenog osipa i mjehurića koji snažno svrbe ukazali na pojedinim dijelovima tijela (najčešće se radi o licu, dekolteu ili donjim dijelovima nogu), svakako je potrebno smanjiti količinu izloženosti suncu. Birajte odlaske na kupanje za vrijeme ranih jutarnjih ili kasnijih večernjih sati, kada je intenzitet sunčevog zračenja manji, a po mogućnosti taj dio tijela zaštitite laganom tkaninom (plivajte u majici kratkih rukava ako su se simptomi alergije pojavili na dekolteu).

Kada niste u moru, vrijeme svakako nastojte provoditi zaštićeni od sunčevih zraka, u hladnijem prostoru. Premda su neugodni, simptome alergije nemojte tretirati brojnim, a posebno neprovjerenim preparatima: kako biste smanjili alergijsku reakciju, koristite kremu Pantexol Repair, koju bez recepta možete nabaviti u svakoj ljekarni.

U borbi protiv svrbeža može vam pomoći i priroda: lan i laneno ulje prirodni su antihistaminici pa ih uključite u prehranu ako vam se ovog ljeta dogodi neugodna epizoda fotoalergije. Ova kombinacija lokalnog djelovanja popraćena potporom organizmu kroz pravilnu prehranu trebala bi vam pomoći da se i uz alergiju na sunce uspijete opustiti na morskom žalu.

Komentiranje je zaključano.