Kako samostalno pregledati madeže?

Primijetili ste promjene na madežu i dok kažete klik, već ste se našli na Googleu pretražujući najgore dijagnoze? Pročitajte naše kratke savjete i saznajte kako prepoznati melanom u nekoliko koraka!

Jeste li znali da ne postoji osoba koja nema madeže? Oni se mogu pojaviti bilo gdje na koži, različitih su oblika, a boje variraju od svijetlosmeđe do tamnosmeđe. Smeđa boja madeža potječe od pigmenta melanina koji stvaraju melanociti, a većoj opasnosti od obolijevanja od melanoma izloženi su ljudi s većim brojem madeža. Kako bi se spriječio rak kože, važno je redovito korištenje zaštite od sunca uz regularne samopreglede i preglede kod dermatologa.

Pri provjeri madeža obratite pozornost na nove madeže i mrlje na koži, kao i na promjenu veličine, boje, oblika, asimetričnosti i teksture madeža.

Kod samopregleda, važno je obuhvatiti ABCDE znakove melanoma.

A – Je li mrlja asimetrična?
B – Ima li nepravilne rubove? Jesu li oni nejednaki?
C – Ima li različitu boju? Sastoji li se od kombinacije iste boje ili više različitih boja – crvene, plave i bijele?
D – Je li promjer veći od šest milimetara? Maligni madeži obično su veći od 6 milimetara.
E – Postoji li evolucija u rastu? Zapamtite, zdravi madeži se ne mijenjaju.

Samopregled kože provodite redovito. Odaberite datum u mjesecu koji je lako pamtljiv i kojeg ćete se redovito pridržavati kod samopregleda. Pri provjeri madeža, obratite pozornost na nove madeže i mrlje na koži, kao i na promjenu veličine, boje, oblika, asimetričnosti i teksture madeža. Ako izgleda poput ranice koja ne zacjeljuje ili uočite znatnija odstupanja i nepravilnosti, potražite liječničku pomoć.

Kako biste izbjegli oštećenja kože ili ako na području zahvaćenom madežima imate opekline od sunca, isprobajte Pantexol Repair, kremu namijenjenu simptomatskom liječenju i ublažavanju crvenila kože i svrbeža. Krema će smanjiti upalne procese, pomoći u procesu obnavljanja kože te umiriti nadraženu i oštećenu kožu.

Zapamtite, neovisno o tome jeste li svijetle ili tamnije puti, obvezno koristite sredstva s odgovarajućim zaštitnim faktorom te izbjegavajte direktno izlaganje suncu u razdoblju između 11 i 16 sati. I ne zaboravite, uz prevenciju i odgovoran boravak na otvorenom, sunce može imati blagotvoran učinak na vaše zdravlje!

Komentiranje je zaključano.