Kako samostalno pregledati madeže?

Primijetili ste promjene na madežu i dok kažete klik, već ste se našli na Googleu pretražujući najgore dijagnoze? Pročitajte naše kratke savjete i saznajte kako prepoznati melanom u nekoliko koraka!

Jeste li znali da ne postoji osoba koja nema madeže? Oni se mogu pojaviti bilo gdje na koži, različitih su oblika, a boje variraju od svijetlosmeđe do tamnosmeđe. Smeđa boja madeža potječe od pigmenta melanina koji stvaraju melanociti, a većoj opasnosti od obolijevanja od melanoma izloženi su ljudi s većim brojem madeža. Kako bi se spriječio rak kože, važno je redovito korištenje zaštite od sunca uz regularne samopreglede i preglede kod dermatologa.

Pri provjeri madeža obratite pozornost na nove madeže i mrlje na koži, kao i na promjenu veličine, boje, oblika, asimetričnosti i teksture madeža.

Kod samopregleda, važno je obuhvatiti ABCDE znakove melanoma.

A – Je li mrlja asimetrična?
B – Ima li nepravilne rubove? Jesu li oni nejednaki?
C – Ima li različitu boju? Sastoji li se od kombinacije iste boje ili više različitih boja – crvene, plave i bijele?
D – Je li promjer veći od šest milimetara? Maligni madeži obično su veći od 6 milimetara.
E – Postoji li evolucija u rastu? Zapamtite, zdravi madeži se ne mijenjaju.

Samopregled kože provodite redovito. Odaberite datum u mjesecu koji je lako pamtljiv i kojeg ćete se redovito pridržavati kod samopregleda. Pri provjeri madeža, obratite pozornost na nove madeže i mrlje na koži, kao i na promjenu veličine, boje, oblika, asimetričnosti i teksture madeža. Ako izgleda poput ranice koja ne zacjeljuje ili uočite znatnija odstupanja i nepravilnosti, potražite liječničku pomoć.

Kako biste izbjegli oštećenja kože ili ako na području zahvaćenom madežima imate opekline od sunca, isprobajte Pantexol kremu koja potiče zacjeljivanje kože kod površinskih oštećenja ili blažih kožnih nadražaja. Krema će smanjiti upalne procese, pomoći u procesu obnavljanja kože te umiriti nadraženu i oštećenu kožu. Uz to, dobro je imati uz sebe i Pantexol losion za tijelo u spreju koji sadrži d-pantenol koji štiti i regenerira površinski sloj kože.

Zapamtite, neovisno o tome jeste li svijetle ili tamnije puti, obvezno koristite sredstva s odgovarajućim zaštitnim faktorom te izbjegavajte direktno izlaganje suncu u razdoblju između 11 i 16 sati. I ne zaboravite, uz prevenciju i odgovoran boravak na otvorenom, sunce može imati blagotvoran učinak na vaše zdravlje!

Komentiranje je zaključano.

kako-samostalno-pregledati-madee-ndash-jgl-obitelj