Prirodna rješenja za bolju probavu

Spora probava može uzrokovati nadutost, pa i zatvor, a to pak može ozbiljno mučiti i po nekoliko dana. No, postoje namirnice koje same po sebi pokreću rad crijeva i ljudskog probavnog sustava, a koje mogu pripomoći u borbi s opstipacijom.

Maslinovo ili laneno ulje namirnice su koje, zbog svoje konzistencije, mogu “podmazati” probavni sustav i omogućiti mu da lakše izbaci neprobavljene ostatke hrane koji su se nakupili u crijevima. Pomoć pri radu probave tek je jedno od vrijednih svojstava tih ljekovitih namirnica.

Zdrava prehrana svakako je najbolji saveznik zdrave probave. Namirnice bogate vlaknima trebale bi činiti znatan udio u prehrani osoba koje pate od spore probave. Naime, vlakna prirodno privlače tekućinu iz organizma, što stolicu čini mekšom te ona lakše napušta probavni trakt. Namirnice bogate vlaknima su, primjerice, brokula, marelica, jabuka, šljiva, kruške, orašasto voće i krumpir (ali nikako u prženom obliku).

Zdrava prehrana najbolji je saveznik zdrave probave.

Limun, osim što pomaže pri otvaranju dišnih puteva kod jakih prehlada, može pomoći i u pokretanju probave: limunov sok i kiselina potiču izlučivanje, ali i uklanjaju toksične i neprobavljene tvari koje se znaju nakupljati uz stijenku debelog crijeva.

Kava, kao jedan od najpoznatijih prirodnih diuretika, također može učiniti čuda, posebno ujutro. Međutim, važno je obratiti pozornost na količinu. Naime, ako pretjerate s količinom kave koju konzumirate, ona će imati potpuno suprotan učinak – kofein je dehidrat koji će iz stolice izvući tekućinu koja bi vam omekšala stolicu.

U borbi sa spornom stolicom od pomoći vam mogu biti i enzimi dostupni u raznim probiotskim pripravcima koje možete nabaviti u gotovo svakoj ljekarni, i to bez prethodnih konzultacija sa svojim liječnikom. Oni sadrže vrijedne sastojke koji će potaknuti rad vaših crijeva, a primjer takvog pripravka je Prolife. Uz pomoć probiotskih pripravaka, zdrave prehrane i redovite tjelovježbe, vaša bi probava trebala dobiti pravilan i redovit tempo te vam tako svakodnevicu učiniti lakšom i ugodnijom.

Komentiranje je zaključano.

prirodna-rjeenja-za-bolju-probavu-ndash-jgl-obitelj