5 činjenica koje trebate znati o celulitu

Omražena pojava na samoj površini kože s kojom se susreće velik broj žena – celulit - izgledom podsjeća na narančinu koru, a zadaje brojne muke ženama i njihovu samopouzdanju pa ga se stoga nastoje riješiti na sve moguće načine.

Međutim, prije nego što krenete u borbu protiv celulita, otkrijte pet zanimljivih činjenica koje će vam u tome pomoći.

Celulit nije masnoća

Iako su usko povezani, celulit i masno tkivo nisu ista stvar. Celulit su okom vidljive neravnine na površini kože koje su osobito uočljive na stražnjici i bedrima, kada se masnoća razdijeli u sitne „džepiće“ u koži, omogućavajući masnim stanicama da se šire i čine celulit uočljivijim.

Vježbom protiv celulita

Na svu sreću, vježbanjem se može smanjiti pojava celulita. No, za to je potrebno pustiti i nekoliko kapi znoja. Preporučuju se intervalni treninzi kojima se sagorijeva masnoća, a samim time i  smanjuje celulit. Stoga, trkom na vježbanje!

Celulit su okom vidljive neravnine na površini kože koje su osobito uočljive na stražnjici i bedrima

Mršavljenjem ne uništavamo celulit

Možda vam se čini logičnim da ćete se neželjenog celulita riješiti ako smršavite, no, nažalost, borba s celulitom tu ne prestaje. Višak kilograma dodatno rasteže kožu te će nakon gubitka kilograma koža i dalje biti vidno oštećena, a celulit primjetan. Uz to, tu su i geni, upale i hormonalne neravnoteže koje utječu na pojavu celulita, tako da ne morate razbijati glavu ako mukotrpnim dijetama ne uspijevate ukloniti celulit – mršavljenjem ćete ga samo prikriti.

UV zrake su neprijatelj kože

Sunčeve zrake mogu pogoršati izgled celulita jer dodatno uništavaju kolagen bez kojega naša koža gubi sjaj i elastičnost. Stoga prije izlaganja suncu tijelo obvezno namažite kremom sa zaštitnim faktorom. Naravno, posebno pripazite na kritične dijelove kao što su bedra i stražnjica gdje je celulit najizraženiji.

Muškarci i celulit

U ovom slučaju muškarci imaju više sreće nego žene jer, iako ga imaju, celulit kod njih nije uočljiv. To je stoga što imaju drukčiju strukturu kolagenskih vlakana – ona je kod žena znatno osjetljivija te lakše puca nego kod muškaraca. Koji sretnici!

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Tate i stereotipi
5-injenica-koje-trebate-znati-o-celulitu-ndash-jgl-obitelj