Kako preživjeti prvi dan na poslu nakon porodiljnog

U posljednjih ste se godinu dana uljuljali u svijet pelena, dojenja, šetnji, brige o potomku i sada vas hvata panika jer - počinjete raditi!? Normalno je da se osjećate napeto, odvajanje je teško za cijelu obitelj.

Prvi dan na poslu ispunjen je očekivanjima, srećom i strahom, svaki put. A pri povratku s porodiljnog tu je još i tuga jer, koliko god voljeli svoj posao, odvojiti se od djeteta nije lako. I zato je prvi dan na poslu posebno težak, a katkad se čovjek taj dan zapravo osjeća loše, osjeća krivnju. No, ne zaboravite: u redu je da vas posao usrećuje.

Posao si organizirajte na početku dana jer sada više ne možete ostati još 5 minuta dulje da još jednu stvar dovršite.

Često su tu i osjećaji nelagode pri povratku na posao. Vaša vlastita rutina nije jedino što će vašim povratkom na posao biti uzdrmano. Stoga, prvom radnom danu pristupite s osmijehom, puni samopouzdanja i vjere u sebe! Nemojte se unaprijed brinuti o mogućim promjenama, s njima ćete se nositi kad za to dođe vrijeme. Ako morate učiti nešto novo jer se način rada promijenio dok vas nije bilo, odvojite za to koliko god vam je vremena potrebno. Ako vam je ured preseljen ili prerazmješten, dodajte neke vlastite sitnice koje će vam atmosferu za novim stolom učiniti ugodnom.

Najprije ipak malo vremena posvetite kolegicama i kolegama. Jutarnju kavu kod kuće preskočite – to vrijeme najbolje ćete iskoristiti tako da ga posvetite djetetu, kako biste iz kuće izašli mirno, bez požurivanja te nakon što ste djetetu posvetili vremena koliko i svaki dan prije odvajanja. Popijte je kad dođete na posao, s kolegicama i kolegama. I ne zaboravite razgovor skrenuti na stvari i interese koje ste dijelili sa suradnicima i prije porodiljnog, a kojima se sada možda ne stignete baviti.

Posao si organizirajte na početku dana jer sada više ne možete ostati još 5 minuta dulje da još jednu stvar dovršite. Kako bi sve teklo glatko, unaprijed detaljno dogovorite strategiju snalaženja u svim predvidivim situacijama s partnerom, bakom ili tetom čuvalicom kako biste se već prvi dan bez brige mogli posvetiti poslu. Tako ćete biti produktivni i vrijeme će vam brže proći.

I na kraju, i prvi dan i svaki dan na poslu – ostavite 30 minuta za sebe, na kraju dana. Nećete biti sretniji s djetetom ako ga pokupite iz vrtića ili od bake ranije, a da ste pri tome nervozni i ljutiti. Pojedite nešto, popijte kavu ili čaj, dišite 10 minuta i dijete nakon prvog i svakog radnog dana pokupite sa smiješkom na licu.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Kava u službi ljepote
Sljedeći članak
Moji prvi dani s bebom
kako-preivjeti-prvi-dan-na-poslu-nakon-porodiljnog-ndash-jgl-obitelj