Kako preživjeti blagdane bez svađe i stresa

Blagdansko razdoblje vrijeme je obiteljskih okupljanja i susreta s članovima obitelji koje često ne viđamo. Te prilike stoga doživljavamo kao posebne pa uglavnom i želimo da budu obilježene posebnom lokacijom, odjećom, hranom i doživljajem. No, kad organizacija takvih susreta ne krene po planu, nastupaju stres i nervoza, a kako što lakše premostiti takve situacije, saznajte ovdje.

Želja da naš dom u predivnom blagdanskom ruhu, ispunjen mirisima ukusne božićne hrane i ukućanima koji izgledaju kao da su ispali iz kakvog božićnog kataloga dočeka rođake koji su ovaj Božić konačno odlučili provesti u Hrvatskoj, može uzrokovati mnogo stresa.

Ako očekujete posjet gostiju koje već dulje vrijeme niste vidjeli i kojima se iznimno radujete, unaprijed dogovorite podjelu posla u pripremi takvog druženja.

Nenajavljene obveze na poslu, ukućani koji ne dijele naš entuzijazam, nepredviđeni troškovi ili rast cijena nekih namirnica te mnoge druge stvari mogu poremetiti naše namjere te uzrokovati nervozu i nama, i ljudima oko nas. Stoga svađe i mrštenje, nažalost, uopće nisu rijetkost u ovo predblagdansko vrijeme. Kako biste ih izbjegli, potreban vam je dobar plan, realna očekivanja i dogovor s vašim ukućanima.

Sjednite sa svojom obitelji i razgovarajte kako želite provesti blagdane te saznajte koliko svatko od vas u tom razdoblju ima već dogovorenih obveza. Ne planirajte organizaciju velikih obiteljskih druženja ako za to nemate vremena, volje ili novca. Radije dogovorite zajedničko druženje uz odlazak u posjet jaslicama ili adventskom sajmu. Ako pak očekujete posjet gostiju koje već dulje vrijeme niste vidjeli i kojima se iznimno radujete, unaprijed dogovorite podjelu posla u pripremi takvog druženja.

I naravno, smislite plan B u slučaju da kolač zagori, brat zaprlja omiljenu košulju ili pas sruši božićno drvce. Kao i uvijek, dobro planiranje može uvelike olakšati stvar i donijeti povoljan rasplet situacije kad na scenu stupe nepredviđene okolnosti. No, ako se naleti nervoze i želje za svađom ipak pojave, sjetite se da bi Božić, prije svega, trebao biti blagdan ljubavi i veselja, kad se osjećamo bliski čak i onima koji nam ponekad “dignu” živac.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Božićne zvjezdice
kako-preivjeti-blagdane-bez-svae-i-stresa-ndash-jgl-obitelj