Kako prevladati tremu kod školaraca?

Školsko doba jedno je od najljepših razdoblja u životu, no ne uživaju sva djeca podjednako u školskim radostima. Jedan od najčešćih problema koji ih sputava u razvijanju punog potencijala i uživanju s profesorima i kolegama je trema.

Trema je vrsta strepnje koju se može osjetiti neposredno prije javnog nastupa. Karakteriziraju je uznemirujuće misli i neugodne emocije, a često je prate i fizički simptomi poput znojenja dlanova, suhih usta, ubrzanog rada srca, klecanja koljena i drhtanja glasa. Svaki pojedinac tremu osjeća u određenom dijelu tijela – kod nekih se javlja strašan pritisak u grudima, drugi imaju osjećaj kao da im je kamen u želucu, a trećima pulsira glava ili im se “zalede” koljena.

Primijetite li da vaš školarac ima problema s tremom ili vam povjeri svoje neugodno iskustvo koje ga blokira u svakodnevnim zadacima, počnite s razgovorom. Saznajte što mu najviše uzrokuje tremu i pokušajte zajedno raditi na tome. Pomozite mu da dobro organizira svoje školske zadatke i kvalitetno se pripremi za testove i usmena ispitivanja kako bi stekao dodatno samopouzdanje.

Razmislite i o tome postavljate li prevelika očekivanja pred svoje dijete te ono i zbog toga eventualno osjeća dodatnu tremu. Budite spremni na povremene neuspjehe, objasnite mu da nije kraj svijeta ako ne dobije dobru ocjenu. Nastojte ga ne uspoređivati s drugom djecom jer to može uzrokovati nesigurnost i osjećaj manje vrijednosti.

Odgajajte samopouzdano dijete koje će biti otporno na stresne situacije, a ne povlačiti se pri najmanjim znakovima nesigurnosti. Stimulirajte ga da se izlaže izazovnim situacijama kako bi s praksom gradio samopouzdanje. Osmislite zajedno nekoliko situacija koje vašemu djetetu uzrokuju tremu pa zajedno prođite korak po korak razvoja situacije. Primijetite li da dijete ima izražene i fizičke simptome treme, podučite ga tehnikama opuštanja i meditacije. Duboko disanje, fizička aktivnost, smijeh i opuštanje uz omiljenu glazbu mogu mu ublažiti stresnu svakodnevicu.

Kako bi vaše dijete uvijek bilo sigurno i zaštićeno, pri ruci imajte i Neodol oralnu suspenziju. Posebno je formulirana za djecu te se, kako joj i stoji u nazivu, daje kroz usta, a izvrsna je pomoć u snižavanju visoke temperature i  ublažavanju bolova nastalih kao posljedica prehlade, gripe, glavobolje, zubobolje, grlobolje i različitih fizičkih ozljeda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-prevladati-tremu-kod-kolaraca-ndash-jgl-obitelj