Kako ispiranje nosa morskom vodom može pomoći u borbi s virusnim infekcijama?

Ljeto nas je odavno pozdravilo, a s prvim otpalim jesenskim lišćem posjetile su nas učestale viroze. Ako ste skloni šmrcanju, kihanju i začepljenom nosu, dobro je znati da navedene simptome, ali i bolesti dišnoga sustava možete prevenirati redovitim ispiranjem nosa. 

Morska voda bogata je oligomineralima koji imaju antimikrobne učinke. Od njih su u borbi protiv virusa najkorisniji kloridni ioni koji, uz natrijeve, morskoj vodi daju slanost. Međutim, to ne znači da biste nos trebali ispirati nepročišćenom morskom vodom. Upravo suprotno – pri primjeni bilo kakve tekućine u tu svrhu važno je osigurati čistoću i blagost proizvoda. Ako ne ispunite te uvjete već nos odlučite ispirati nečistom morskom vodom, riskirate kontraučinak – infekciju gornjih dišnih puteva koju vam neće uzrokovati virus, nego vi sami. 

Trepetljike u nosu “tjeraju” sekret te služe čišćenju štetnih čestica koje smo udahnuli a koje su se zadržale u nosnoj sluzi. Suh zrak, koji je zbog zagrijavanja prostorija učestao zimi, oslabljuje snagu trepetljika te im je potrebno pomoći ovlaživanjem. Ispiranjem nosa ubrzat ćemo njihov rad kako bi mogle normalno obavljati svoju funkciju. Izotonične otopine idealne su za tu svrhu, a u sastavu su naših sprejeva Aqua Maris Clean i Aqua Maris Baby koji, uz oligoelemente, sadrže i morsku vodu iz Jadrana bogatu solima. Aqua Maris sprejevi kontinuiranim mlazom iz aplikatora mehanički odstranjuju uzročnike bolesti gornjih dišnih puteva. 

Upotreba izotoničnih otopina preporučuje se i prije prvih simptoma gripe, viroze, prehlade i alergije u cilju prevencije, a prikladni su za djecu, trudnice i dojilje te se mogu koristiti bez ograničenja. 

Zapamtite, naš nos i cijeli gornji dišni sustav štite organizam da u njega ne dopru štetne tvari. Loše stanje sluznice podloga je za infekciju, stoga je nemarom i raznim “kućnim” receptima nemojte izlagati nepotrebnom riziku. Sada, više nego ikad, obratite pozornost na to da sluznicu održavate čistom i zdravom kako bi vam mogla uzvratiti te besprijekorno i pravodobno obavljati svoju funkciju prve linije borbe protiv virusa!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-ispiranje-nosa-morskom-vodom-moe-pomoi-u-borbi-s-virusnim-infekcijama-ndash-jgl-obitelj