Kako prepoznati mucanje kod djeteta

Za djecu staru od godine i pol do pet godina problemi pri slaganju rečenica i tečnom govoru sasvim su uobičajeni: ponavljanje prethodne riječi ili njezina prvog sloga dok dijete ne izgovori sljedeću riječ, upadice tipa "u" ili "a" ili produživanje zvukova riječi. Kako prepoznati kad nije riječ o uobičajenom dječjem mucanju, nego bi to mogao biti problem?

Spoticanje preko riječi, ili disfluencija, najčešće se događa kad je dijete umorno, uzbuđeno ili uznemireno. Osim što to nije razlog za brigu, i dobar je pokazatelj budućih muka s mucanjem. Pratite ima li dijete problema kada je odmorno i smireno.

Mucanje se javlja kao ponavljanje prvog zvuka riječi, primjerice, pri izgovoru riječi “sok” kao “s-s-s-sok”. Mucanje se također javlja kao “blokada”, kad dijete zausti, ali ne uspije izreći. Potonju ćete lako prepoznati preko frustracije koju izaziva, a koja se vidi kao skretanje pogleda djeteta ili stiskanje šaka, napinjanje mišića čeljusti, opetovano treptanje, tapkanje rukom ili nogom. Uz to, pratite ton: dijete koje muca često će biti glasnije dok pokušava izgovoriti riječ na kojoj je zapelo.

Iznimno je bitna i vaša reakcija: obraćajte se djetetu sporim, mekim i smirenim glasom, no nemojte tražiti ili govoriti da uspori.

Mucanje se najčešće javlja u stanju povišenih emocija. Ako vaše dijete muca samo tada, i to blago, ne morate odmah trčati liječniku. No, ako doživljava blokade ili se mucanje nije smanjilo tijekom tri do šest mjeseci, razgovarajte s pedijatrom, logopedom ili učiteljem, ako vrtić ili škola imaju program rane intervencije.

Formalna govorna terapija može se primijeniti čak i na trogodišnjake, s obzirom na to da se vježbe predstavljaju u obliku zabavnih igara putem kojih dijete uči strategije za smanjivanje učestalosti i jačine napadaja.

Iznimno je bitna i vaša reakcija: obraćajte se djetetu sporim, mekim i smirenim glasom, no nemojte mu govoriti da uspori. Navodite primjerom umjesto uputom. Kontakt očima i strpljivost su ključni, kao i smiješak. Najvažnije je reći djetetu da nema razloga za brigu ili strah te ga poticati da i samo razgovara o svom problemu. Naime, prevladavanje mucanja često ovisi o prevladavanju straha od mucanja.

Komentiranje je zaključano.