Kako prepoznati je li vaše dijete darovito

Kako prepoznati skriva li se baš pod vašim krovom novi Dostojevski, Picasso ili Tesla? Je li moguće na vrijeme prepoznati da je vaše dijete iznimno talentirano kada je riječ o nekom području znanosti, umjetnosti ili sporta? Što uopće znači biti roditelj darovitog djeteta?

Imati darovito dijete vjerojatno svakom roditelju zvuči u prvom redu kao prekrasna ideja te kod njega izaziva ponos. Međutim, imati darovito dijete ne znači samo to. Vrlo često, upravo zbog te darovitosti – koja se najčešće manifestira kao iznimna, vrlo često napredna sposobnost ili interes za neko područje – takvo dijete zahtijeva individualan pristup. Što to točno znači? 

To znači da ponekad tom djetetu treba prilagoditi način komunikacije, organizaciju vremena, a vrlo često i školske zadatke u području u kojem se ogleda njegova darovitost. Naime, takvome će djetetu pojedino školsko gradivo biti previše jednostavno, vrlo često i nestimulativno, zbog čega darovita djeca znaju djelovati nervozno i frustrirano pa se njihova darovitost ponekad zna zamijeniti i s poremećajima u ponašanju ili koncentraciji. Vrlo je lako moguće da je dijete to gradivo već usvojilo pa ga smatra nezanimljivim, a zadatke rješava na svoj kreativan, individualan način, zbog čega ponekad ulazi u sukobe i s nastavnikom. Nerijetko takva djeca nisu ni svjesna da se razina njihove sposobnosti ili interesa razlikuje od one druge djece pa svoje želje za dodatnim vremenom za rad zbog iznimnog interesa ili drukčijim pristupom radu nisu u stanju ni iskomunicirati. Nastavnici i profesori nerijetko smatraju rad s takvom djecom poprilično izazovnim. 

Darovito dijete ponekad se pretvara u perfekcionista u području svoga interesa, zbog čega mu je potrebno prilagoditi i organizaciju vremena, odnosno osigurati dodatno vrijeme kako bi se moglo fokusirati na ono što ga doista zanima i u čemu uživa. Darovitost se kod djece najčešće prepoznaje pomoću posebnih testova kojima se provjeravaju njihove sposobnosti, ali moguće ju je inicijalno uočiti i prema nekim drugim karakteristikama koje krase takvu djecu: vrlo često progovaraju ranije od svojih vršnjaka, slažu kompleksne i gramatički ispravnije rečenice ranije nego druga djeca, uz tuđu pomoć vrlo rano i lako svladavaju čitanje. Najčešće su i ranije svjesna odnosa i stanja oko sebe, zbog čega razvijaju jaku empatiju te osjećaj za pravdu. 

U svakom slučaju, potrebno je osvijestiti i da dijete koje je darovito u nekom području neće nužno biti darovito na svim poljima, odnosno da ćete se, pored nošenja s njegovim iznimnim interesom za pojedine predmete i područja, morati nužno naučiti i nositi s izrazima frustracija zbog rezultata u područjima u kojima dijete potencijalno pokazuje ispodprosječne rezultate. Kako god bilo, takva djeca potencijalni su genijalci, stoga im u svakom slučaju nastojte biti podrška te osigurati uvjete za rast i razvoj u području njihove darovitosti. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-prepoznati-je-li-vae-dijete-darovito-ndash-jgl-obitelj