Kako pomoći djetetu koje ne voli školu

Svakom se djetetu povremeno dogodi “loš dan” zbog čega može tražiti da ostane doma, međutim, ako je to problem koji se često ponavlja, važno je otkriti razlog tome. Mirnim razgovorom pokušajte otkriti što se dešava. Djeca se ponekad ne znaju najbolje izraziti pa je veoma važno da obratite pozornost na to kada je vaše dijete postalo frustrirano i zašto. Međutim, zapamtite da nema jednostavnog odgovora te da je iskustvo svakog djeteta drukčije.

Otkrivanje i razumijevanje 

Da biste riješili problem, morate otkriti razlog nevoljkosti odlaska u školu. Uz postavljanje pitanja djetetu i obraćanje pozornosti na njega, bilo bi dobro i da razmislite o tome koliko traje to odbijanje odlaska u školu te koliko se snažno dijete tome opire. Ako nema konkretan odgovor na pitanje “zašto ne voliš ići u školu”, promijenite ploču i pitajte ga o zadaći, ispitujte ga je li mu bilo dosadno, ima li problema s učiteljicom ili nekim od razrednih kolega, obraća mu li se netko na ružan način… Također, preporuka je da porazgovarate i s učiteljima. Pokušajte zajedno otkriti ono što dijete raduje u školi, što god to bilo – prijatelji, učitelji, slobodno vrijeme pod pauzom ili možda neki određeni predmet… – te se fokusirajte na to. 

Kako riješiti problem?

Odrastanje je ključ izgradnje osobnosti djeteta i njegova samopouzdanja, a vi imate najveći utjecaj na to. Slušajte ono što vam vaše dijete ima za reći te ga potaknite da vam priča o svojim strahovima. Pohvalite ga kada je vrijeme za to, a ohrabrite kada osjetite da mu je to potrebno. Pomozite mu da se osjeća bolje, a istodobno ga učite vrijednostima rada i marljivog učenja. Ako vam govori o svojemu danu u školi, pažljivo ga slušajte i pokažite suosjećanje. Poradite na odnosu i komunikaciji sa školom i učiteljem te se redovito informirajte o vremenu koje vaše dijete provede tamo. Rutina i struktura uvijek su dobre, stoga uvedite jutarnju i večernju rutinu pripreme za školu. Kao roditelj, učinite najbolje što možete, a zatim prihvatite ono nad čim nemate kontrolu. Morate razumjeti kako do promjene ne može doći preko noći. 

Budite strpljivi i idite jednostavno – dan po dan. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-pomoi-djetetu-koje-ne-voli-kolu-ndash-jgl-obitelj