
Jesenske namirnice za zdraviji organizam
Jesen je vrijeme pripremanja zimnice. Zašto? Zato što su ljudi uvijek koristili jesen i bogatstvo njezinih plodova da pripreme zalihe za hladnija vremena, kada im priroda nije bila u mogućnosti podariti svježe voće i povrće. Kao što je potrebno napuniti smočnicu, važno je jesen iskoristiti i za pripremanje svojevrsne “zimnice” u našemu tijelu: potrebno je opskrbiti se korisnim i blagotvornim sastojcima jesenskih plodova kako bi i naš organizam (a ne samo smočnica) spremno dočekao zimu.
Kao što je potrebno napuniti smočnicu, važno je jesen iskoristiti i za pripremanje svojevrsne “zimnice” u našemu tijelu: potrebno je opskrbiti se korisnim i blagotvornim sastojcima jesenskih plodova kako bi i naš organizam spremno dočekao zimu.
Masline i maslinovo ulje
Ovo neugledno voće i njegovo ulje od pamtivijeka su poznati po svojemu blagotvornom djelovanju: maslina liječi više od 60 bolesti, a gotovo se svaki njezin dio može iskoristiti za liječenje pojedinih tegoba. No, premda se u ljekovite svrhe mogu koristiti i njezino lišće i grančice, zapravo se najčešće u farmaciji i gastronomiji koristi maslinovo ulje, koje pomaže kod hemoroida, upale pluća, različitih kožnih oboljenja kao što su neugodna psorijaza i druge gljivične infekcije. Pomaže i u borbi protiv prhuti i raznih lišajeva, blagonaklono utječe na povećanje seksualne želje, a pored svega ostaloga, čini i našu kožu lijepom.
Kesten i kestenovo brašno
Jesen je doba i kada dozrijevaju kesteni. Ta je biljka, i divlja i njezina pitoma inačica, također veoma cijenjena u farmaciji i pripremi raznih domaćih ljekovitih pripravaka. Tako se od divljega kestena pripravljaju mnogi preparati za ublažavanje venskih oboljenja, prije svega proširenih vena i tromboflebitisa (zapaljenja površinskih vena). Također, koristi se i za ublažavanje reumatskih tegoba, dok je brašno od pitomoga kestena pogodno za prehranu dijabetičara zato što sadrži manje fruktoze i glukoze.
Gljive
Tko poznaje različite vrste gljiva, taj se posebno veseli ovom godišnjem dobu. Osim što su ukusne, gljive djeluju na naš organizam blagotvorno na više načina: da bismo ih ubrali, moramo se uputiti u šumu na svjež zrak i prohodati nekoliko kilometara, a nakon njihove konzumacije, dokazano je da jačaju imunitet.
Sjemenke buče, suncokreta…
U ovo doba ne skupljaju se samo plodovi, nego i sjemenke, kako bi se osigurala nova sezona s ukusnim plodovima pojedinoga voća i povrća. I brojne su sjemenke iznimno vrijedne namirnice kad je riječ o našemu zdravlju: tako su primjerice sjemenke buče dobre za smanjenje kolesterola u krvi, a kod muškaraca umanjuju i mogućnosti nastanka različitih bolesti prostate. Suncokretove su sjemenke pak poznate po tome što su bogate vitaminom E, koji u našemu tijelu djeluje kao prirodni antioksidans.
Lješnjaci
Lješnjaci su važni ne samo zbog proizvodnje Nutele, nego i zbog svoje ljekovitosti – cijenjeni su zbog sposobnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti i tumora. Kako obiluju nezasićenim masnim kiselinama te mineralima i vitaminima, ovu vrlo zdravu i vrijednu namirnicu svakako uvrstite u svoju prehranu.
Komentiranje je zaključano.