Jesen u planinama: najdraže doba brojnih rekreativaca

Osim sakupljača gljiva, jeseni se vesele i brojni planinari te brdski biciklisti. Izvrsno je to doba za boravak u planinama, koje za sunčanih dana pokazuju svu svoju raskoš, a opet, za razliku od ljeta, dopuštaju rekreativcima da se na mnogo ugodnijim temperaturama bave svojim omiljenim aktivnostima.

Svojom ljepotom i posebnošću, a često i mističnošću, planine su od pamtivijeka fascinirale ljudski rod, a s obzirom na to da njihovi vrhunci nerijetko završavaju u samim oblacima, smatrane su i domovima bogova. Danas, kada je čovjek nogom stupio i na najviše od njih, znamo da na njima ne žive bogovi, ali da je pogled s njih tako poseban i očaravajući, dostojan divljenja kakvo se nekad iskazivalo božanstvima – ne može se poreći. Zato je boravak u planinama i danas omiljena aktivnost brojnih rekreativaca, a oni koji najčešće posjećuju planine u jesen su planinari i brdski biciklisti.

Kombinacija kretanja uzbrdo, ali često i spuštanja niz padinu daje organizmu osjećaj dinamike, a kako je krajolik oko nas najčešće živopisan i lijep, naše se emocionalne baterije pune znatno brže nego inače.

Neovisno o tome u kakvoj ste kondiciji, odnosno je li vaš tempo kretanja u planinama sličniji onome sakupljača gljiva, dokazano je da je boravak u planinama jedan od najefikasnijh oblika rekreacije u opuštanju našega duha i tijela. Kombinacija kretanja uzbrdo, ali često i spuštanja niz padinu daje organizmu osjećaj dinamike, a kako je krajolik oko nas najčešće živopisan i lijep, naše se emocionalne baterije pune znatno brže nego inače. Divimo se prirodi i lakše zaboravljamo na brige koje ispunjavaju našu svakodnevicu te tako brže otpuštamo nakupljeni stres.

Ipak, prije odlaska u planine trebali biste biti svjesni da je ipak riječ o svojevrsnom naporu za pojedine dijelove našega tijela pa valja razmisliti i o tome što o uspinjanju, a još više o spuštanju, misle naša pluća, koljena, gležnjevi, vene… U svakom slučaju, treba sa sobom ponijeti razne bezreceptne pripravke poput Hepan gela koji pomaže kod natečenih nogu kod osoba koje imaju proširene vene ili pak Pantexol Repair kremu, u slučaju različitih ogrebotina koje mogu nastati zbog pada po skliskom lišću ili nezgodnog upiranja na nestabilan kamen.

Jednako se preporučuje i brdskim biciklistima: ta adrenalinska aktivnost možda pruža još intenzivniji doživljaj kretanja te pobuđuje življu cirkulaciju u našem tijelu, ali s obzirom na to da podrazumijeva brzo spuštanje biciklom strmim padinama, još je veći rizik za zdravlje svakog brdskog biciklista. Stoga, iskusite jesenski adrenalin u planinama, ali s oprezom.

Komentiranje je zaključano.