Znakovi alergije na hranu

Alergijske reakcije izazvane određenim namirnicama nisu rijetkost, a sigurno ste više puta čuli da se određena hrana, poput jagoda ili lješnjaka, djetetu daje tek kad ono dođe u određenu dob jer se alergije mogu pojaviti dok je dijete još dojenče. Kako na vrijeme prepoznati je li riječ o alergiji na hranu, saznajte u sljedećem tekstu.

Kada je riječ o hrani, osim što ne volimo svi jesti isto, često čujemo i da našem organizmu ne odgovaraju neke namirnice koje bez većih problema konzumira većina drugih ljudi. U tom slučaju govorimo o dvjema situacijama: alergijama na hranu i intoleranciji na hranu određene vrste.  Razlika je u tome što je alergija na hranu zapravo reakcija našeg imunološkog sustava koja utječe na brojne organe u našem tijelu te se može manifestirati kroz više simptoma na različitim organima, dok se intolerancija uglavnom očituje kao reakcija našeg probavnog sustava, najčešće na glukozu i gluten. Uzroci intolerancije na neku hranu najčešće su manjak enzima potrebnog za razgradnju te namirnice, trovanje hranom, sindrom iritabilnog kolona, preosjetljivost na neke dodatke hrani (additive), stres ili celijakija.

Ako se simptomi povuku kad ne komzumirate neku namirnicu, vjerojatno je ona uzrok alergijske reakcije.

Alergija je pak pogrešno tumačenje organizma da je neka bjelančevina iz određene hrane za njega štetna te se s ciljem eliminacije te “štetne” tvari aktivira naš obrambeni sustav.  Simptomi te reakcije najčešće su promjene na koži poput osipa koji svrbi, povraćanje, proljev, smetnje u disanju, pretjerano lučenje sekreta, oticanje pojedinih organa, ali mogu biti i vrlo ozbiljne, poput anafilaktičkog šoka koji može dovesti i do smrti ako se osobi ne pruži potrebna pomoć na vrijeme.

Ako se primijete simptomi kakvi se najčešće pripisuju alergijskim rekacijama, potrebno je obratiti pozornost na konzumirane namirnice te najprije svakako izbaciti iz prehrane neke od namirnica koje su poznate kao najčešći alergeni, a zatim ih polako uvoditi u prehranu i promatrati reakcije organizma. Ako se simptomi povuku kad ne konzumirate neku namirnicu, vjerojatno je ona uzrok alergijske reakcije. Kako biste sa sigurnošću znali o kojoj je namirnici riječ, najbolje je, nakon prethodnih konzultacija s liječnikom, napraviti alergijski test na hranu. Nažalost, alergija na hranu ne može se izliječiti, ali se može uspješno kontrolirati.

Komentiranje je zaključano.