Izađite na kraj s vrtoglavicama i povraćanjem na putu

Proveli ste tek pola sata u vožnji, a već vas prati osjećaj mučnine i vrtoglavice? Bolest putovanja neugodan je simptom, a ako ste uvijek vi zaslužni za iznenadne pauze po putu, pripremite se prije sljedećeg izleta i saznajte kako ublažiti simptome!

Znate li da je bolest kretanja sasvim prirodna reakcija ljudskog organizma na pokret? Ona se javlja kada više osjetnih sustava tijela različito doživljavaju pokret, odnosno kada ravnotežni centar šalje poruku o kretanju, dok centar za vid šalje poruku o mirnom sjedenju.

To dovodi do signala koji zbunjuju mozak te on stimulira proizvodnju hormona stresa. Kada svemu ovome dodamo visoke temperature i potencijalnu dehidraciju, imamo ljetni recept za nered na putovanju.

Mučnina za vrijeme vožnje češća je kod djece jer mozak nije još u potpunosti razvijen.

Osim izlaska iz prijevoznog sredstva, postoji još nekoliko provjerenih metoda suzbijanja mučnina tijekom i prije vožnje. Kao prevenciju, važno je izbjegavati tešku i masnu hranu prije puta, kao i gazirana pića te alkohol.

Ako putujete automobilom ili autobusom, sjednite naprijed. Ako volite čitati i vrijeme putovanja kratiti boravkom uz mobitel, važno je da se te navike tijekom vožnje odreknete jer vam od toga također može pozliti, a gledanje u ekran radije zamijenite gledanjem kroz prozor prema udaljenim objektima.

Kako biste izbjegli pad ili neugodne udarce glavom u slučaju naglog izlaska iz vozila, važno je sjesti ili leći čim osjetite simptome vrtoglavice. Također, bitno je redovito hidrirati organizam pa stoga redovito uz sebe imajte tekućinu, najbolje vodu. U slučaju da je vrtoglavica uzrokovana padom razine šećera u krvi, potrebno je u vodu umiješati nekoliko žličica šećera.

Ako ne želite riskirati, za prevenciju mučnine, povraćanja i vrtoglavice vezane uz bolest putovanja uzmite tabletu Dramina 30 minuta prije polaska kako bi se apsorbirala na vrijeme i u potpunosti spriječila simptome. Želimo vam ugodno putovanje!

Komentiranje je zaključano.