Istine i zablude o upali mjehura

Upala mjehura jedan je od najčešćih uroloških problema žena reproduktivne dobi, dok je nešto rjeđa kod muškaraca. U sljedećemu tekstu razbijamo neke od najčešćih zabluda o toj bolesti.

Zabluda br. 1
Upala mjehura uvijek je popraćena specifičnom i snažnom tupom boli, izraženom potrebom za učestalim mokrenjem koje je bolno i popraćeno peckanjem, mokraća je zamućena i neugodnoga mirisa, a ponekad je prisutna i krv.
Istina
Upala mjehura ne mora nužno biti popraćena tim simptomima te je nerijetko prikrivena, a najčešće se otkrije pri testiranju mokraće za potrebe detektiranja neke druge bolesti. Takve su upale mjehura česte kod starijih osoba, zbog čega se u konačnici može razviti inkontinencija, odnosno nemogućnost kontroliranja mokrenja. Pojavljuju se i kod osoba kojima je trajno ugrađen kateter te se najčešće otkrije kad se upala već proširila i na bubrege.
Zabluda br. 2
Upala mjehura svojevrsna je “prehlada” mjehura, a nastaje kada se sjedi na hladnoj podlozi ili ako nismo dovoljno toplo odjeveni tijekom malo nižih temperatura, odnosno nosimo prekratke majice i razgolićen nam je donji dio leđa.
Istina
Uzrok upale mjehura su u 90 posto slučajeva bakterije, a ne niske temperature. Bakterije se posebno brzo razmnožavaju u vlažnijim i toplijim uvjetima, stoga nije rijetkost da se upala mjehura, suprotno svim očekivanjima, razvije ljeti kao posljedica dugoga sjedenja u mokrome kupaćem kostimu na sjenovitome mjestu.
Zabluda br. 3
Korištenje dnevnih uložaka pogoduje nastanku upale mjehura.
Istina
Realnost je zapravo prilično drukčija. Uz redovito mijenjanje dnevnih uložaka, oni mogu vrlo blagonaklono djelovati na intimnu floru. Naime, vaginalni sekret koji se izlučuje, kao i ostaci mokraće na stidnim dlačicama pogodno su tlo za razmnožavanje bakterija i nastanak infekcija. No, mijenjanjem uložaka izbacujete i bakterije. A kada se isjedak i mokraća upiju u vaše donje rublje, nikada ne možete biti sigurni da ste ih u potpunosti uspjeli isprati tijekom pranja rublja. Stoga, uzrok infekcije mjehura ponekad može biti i nekvalitetno donje rublje koje nije oprano na adekvatnoj temperaturi.
Zabluda br. 4
Upala će sama proći uz redovito ispijanje čajeva od brusnice i sličnih napitaka, a odlazak liječniku nije nužan.
Istina
Premda postoje upale mjehura bez izraženih simptoma, koje je teže otkriti, ali i blaže upale koje se, uz redovito mokrenje i konzumiranje čajeva s antiseptičkim svojstvima, mogu same povući, u mnogim je slučajevim ipak potrebno posjetiti liječnika, a liječenje nastaviti uz pomoć antibiotika kako se upalni proces izazvan bakterijama ne bi proširio i na druge organe mokraćnoga sustava.

Komentiranje je zaključano.