Vrste glavobolja i kako ih se riješiti

Glavobolje su česta pritužba kod odraslih osoba, a iako ponekad mogu biti bolne i iscrpljujuće, većinu možemo liječiti lijekovima protiv bolova te obično nestaju u roku od nekoliko sati. Međutim, ponovljeni napadi ili određene vrste glavobolje mogu upozoravati i na ozbiljnije zdravstveno stanje. 

Tenzijske glavobolje

Nazivaju se i stresne glavobolje i najčešći su tip glavobolje među odraslima. One mogu biti kronične, epizodične ili nepravilne, iako su rijetki slučajevi kad netko pati od svakodnevnih tenzijskih glavobolja. Kronični slučajevi dijagnosticiraju se kada se tenzijske glavobolje javljaju dulje od 15 dana u mjesecu, dok se epizodne tenzijske glavobolje obično javljaju jednom ili dvaput mjesečno, a najviše 15 dana mjesečno.

Kod takvih glavobolja dolazi do umjerenog pritiska na čelo i sljepoočnice te imate osjećaj zatezanja glave. Najčešće do njih dolazi zbog premorenosti, lošeg držanja ili stresa.

Glavobolje u serijama (klaster glavobolje)

Klaster glavobolje su rjeđe, ali su jače i teže. Te glavobolje obično se javljaju kod mlađih osoba, do 30 godina i, za razliku od tenzijske glavobolje koja češće pogađa žene, klaster glavobolje češće napadaju muškarce. Mogu se pojaviti do osam puta dnevno, u razmacima od po dva tjedna ili pak svaka tri mjeseca, ali i više mjeseci. Klaster glavobolja može mirovati čak i godinama prije nego što se ponovno pojavi.

Karakteriziraju je brzi napadi boli koji obično dostižu punu snagu u roku od pet do deset minuta, a prepoznat ćete je po teškoj žarećoj ili probadajućoj boli na jednoj strani glave. Najčešće je locirana iza jednoga oka i širi se na gornji dio vilice i nos. Neki od uzroka su promjene vremena, apneja za vrijeme spavanja te česta upotreba duhana i alkohola.

Ako mislite da imate klaster glavobolje, posjetite svog liječnika kako biste razgovarali o mogućnostima liječenja i prevencije.

Migrene

Žene otprilike tri puta češće pate od migrena nego muškarci, a jedna migrena može trajati od četiri sata do tri dana ili dulje. Migrene nisu opasne glavobolje, ali znaju biti iznimno naporne jer mogu biti intenzivne i dugotrajne.

Migrenu možete prepoznati po tupoj boli koja se razvija u osjećaje pulsiranja. Nerijetko je znaju pratiti i mučnina, povraćanje, vrtoglavica ili bol u trbuhu.

Iako uzroci migrene nisu u potpunosti shvaćeni, čini se da genetika i vanjski čimbenici igraju pritom važnu ulogu. Kad se osjete prvi simptomi, možete uzeti tabletu protiv bolova i mirovati neko vrijeme u mračnoj i tihoj sobi.

Umjerene glavobolje možete simptomatski liječiti Neodol monodozama koje sadrže tekući oblik ibuprofena te ublažavaju blagu do umjerenu bol.

Glavobolja uzrokovana upalom sinusa

Sinusne glavobolje nastaju kada su sinusi natečeni, začepljuju nazalne prolaze i uzrokuju povećanje pritiska. Rezultat može biti bol na vrhu glave ili iza obraza. Tu vrstu glavobolje lako ćete prepoznati po svrbežu u nosu, očima, grlu i nepcu, kihanju, začepljenom nosu i ušima, a najčešći uzorci su alergije na grinje prašine, dlake kućnih ljubimaca i ostale alergene koji vam smetaju.

Važno je izbjegavati sve što vam izaziva glavobolju ili alergijsku reakciju. Prohodnost sinusa možete olakšati inhalacijom, tuširanjem toplom vodom i Meralys HA dekongestivom koji, osim što odčepljuje nos s učinkom do 10 sati, sadrži i hijaluron koji vlaži i štiti sluznicu nosa te ne izaziva osjećaj pečenja.

Prije bilo kakve primjene lijeka, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

vrste-glavobolja-i-kako-ih-se-rijeiti-ndash-jgl-obitelj