Voćna ljetna salata za plažu

Za vrijeme ljetnih praznika potrebno je prilagoditi svoje fizičke aktivnosti, njegu tijela, ali i prehranu. Premda se kalorična hrana kao potpora pojačanoj fizičkoj aktivnosti može učiniti kao dobar izbor, to nije uvijek tako.

Iako je ljeto i doba ukusnog mladog krumpira, žutih paprika koje jedva čekaju da budu napunjene i skuhane u ukusnom umaku uz pire-krumpir, takve stvari ne preporučuje se nositi na plažu. Osim same činjenice da se na suncu pri velikim vrućinama mogu vrlo lako pokvariti i postati plodno tlo za razvoj bakterija koje mogu uzrokovati ozbiljne bolesti kao što je salmonela, nisu ni ono što ljudskom tijelu treba za velikih ljetnih vrućina.

Idealna ljetna hrana za plažu zapravo ide u malo drukčijem smjeru, navire prema bogatoj voćnoj salati pripravljenoj od različitog voća. Naime, osim što je osvježavajuća te se lako može ponijeti i očuvati svježom u prijenosnom hladnjaku s osvježavajućim pićima, ona i sama sadrži uglavnom voće koje je bogato tekućinom te tako pomaže našemu tijelu da ne dehidrira na jakome suncu.

Komadići voća sadrže i priličnu količinu vlakana koja su dobra za probavu te dulje vrijeme pružaju osjećaj sitosti, zbog čega ćete moći ostati i dulje na plaži. Voće je i hrana veoma bogata ugljikohidratima, zbog čega ćete zasigurno imati sasvim dovoljno energije za plivanje nakon bogate voćne salate.

Komadići voća sadrže priličnu količinu vlakana koja su dobra za probavu te dulje vrijeme pružaju osjećaj sitosti.

Važno je znati da je voće bogato i raznim korisnim sastojcima kao što su brojni minerali i vitamini koji se pojačano izlučuju tijekom znojenja ljeti pa ih je potrebno nadoknaditi kvalitetnom prehranom. Ako se bojite da osjećate posljedice dehidracije zbog pojačanog boravka na suncu, a možda ipak niste prevelik ljubitelj voća, minerale i druge korisne tvari možete nadoknaditi i pripravcima kao što je Normia ORS, koji se preporučuju kod slučajeva dehidracije za lakšu i bržu nadoknadu izgubljenih elektrolita. Dostupan je bez recepta u svakoj ljekarni.

Komentiranje je zaključano.