Učinkovita zaštita od komaraca

Boravak u prirodi i ljeto idu ruku pod ruku, no tu su i sitne leteće napasti koje vam mogu znatno pokvariti ugodu ljetnih večeri na otvorenom, pri čemu su posebno osjetljiva djeca. Zaobiđite ubode, svrbež i ranice učinkovitom prevencijom. Evo kako!

Osim voća, ljeti su police dućana krcate i mnogim proizvodima za zaštitu od komaraca. Kako odabrati najbolju zaštitu uz najmanje štete?

Najprije, prevencijom. Zaštitne mreže na prozorima ili, ako nemate vlastiti prostor, mreže za dječje krevetiće i kolica. U sumrak, sjetite se ugasiti svjetlo u sobi, pogotovo ako ste vrata i prozore otvorili da prostor rashladite u nedostatku klima-uređaja. Komarci, naime, vole toplo, pa ih k vama u sobu zove ne samo svjetlo, nego i toplina koje se u smiraj dana pokušavate riješiti. Tome ćete najlakše doskočiti ventilatorom! Istina je da neće rashladiti, već samo raspuhati, ali raspuhat će i – komarce!

Ružmarin, lavanda i metvica u vrtu, na balkonu i na prozoru svojim mirisom tjeraju komarce.

Ako vam dijete ne pati od alergija, komarce možete tjerati i biljkama. Ružmarin, lavanda i metvica u vrtu, na balkonu i na prozoru svojim mirisom tjeraju komarce. Nemate li vlastiti vrt ni balkon, ne očajavajte: tu su eterična ulja! Nakapajte ih u posude s vrućom vodom ili dodajte nekoliko kapi na vatu te stavite na mjesta na kojima komarci prodiru u vaš prostor.

Kad ste vani, pomaže duga odjeća svijetlih boja jer svijetli tonovi odbijaju komarce. Ne morate se bojati gotovih repelenata – ponekad su oni jedini spas, kad dođe do najezde komaraca. Samo pazite da ne sadrže DEET, kemikalijukoja je u koncentracijama većim od 10 % opasna za djecu, trudnice i dojilje.

Industrijske repelente možete našpricati na odjeću kad ste vani – oni su snažni i obranit će vaše pravo na šetnju i boravak u prirodi. Uz to, mnogi se rade od prirodnih sastojaka, osobito oni za djecu kojoj je potrebna posebna njega, poput učinkovitog biljnog repelenta Dr. Bezz, u kojemu eterična ulja geranija i limunske trave brane kožu od komaraca, učinkovito, ali nježno.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Odvikavanje od pelena
Sljedeći članak
Koralji Jadrana