Trovanje hranom

Iako najčešće već po samom mirisu ili izgledu raspoznajemo hranu koja nam može izazvati probleme, najopasnija je ipak toplina jer pogoduje razmnožavanju štetnih mikroorganizama i kvarenju hrane. Kako spriječiti kvarenje, a ako i dođe do trovanja, kako liječiti probleme?

Upravo smo u razdoblju ljeta češće podložni trovanju hranom jer visoke temperature i vlažnost u zraku pogoduju razmnožavanju bakterija u hrani. Najčešće se otrujemo jednom od tri skupine bakterija: salmonele, stafilokoki i klostridije, koje se zadržavaju u namirnicama osjetljivim na temperaturu: mesu, mliječnim proizvoda i jajima, ali i voću, povrću i vodi. Najčešći simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, grčevi, proljev, ponekad i groznica i temperatura. U blažim oblicima trovanja poteškoće prolaze bez primjene liječenja, tada je najbitnija nadoknada tekućine izgubljene proljevom i povraćanjem. Voda, slane juhe ili čaj, pogotovo od kamilice ili šipka, smirit će želudac i opskrbiti vas tekućinom i izgubljenim elektrolitima i mineralima. Dvopek i riža dobar su izbor za iritirani želudac nakon povraćanja. U slučaju da proljev ili povraćanje potraje, ili se želite brže izliječiti, posegnite za Carbomedom – aktivnim medicinskim ugljenom prirodnog podrijetla, koji apsorbira toksine mikroorganizama i plinove u probavnom sustavu, a pritom ne neutralizira želučanu kiselinu. Ako u stolici ima krvi ili proljev potraje više od tjedan dana a vrućica duže od dva dana, treba se obratiti liječniku.

Dakako da je uvijek bolje spriječiti nego liječiti, posebice jer se radi o stanju koje je vrlo lako moguće izbjeći slijedeći par osnovnih smjernica, koje se sve baziraju na higijenskoj pripremi hrane i održavanju površina i pribora čistim. Dakle, ruke uvijek prije pripreme operite sapunom, meso, prerađevine od mesa i jaja dobro skuhajte, voće i povrće temeljito operite, a sav pribor za obradu mesa koriste isključivo za tu namjenu (dakle nož za obradu mesa nemojte koristiti za obradu povrća). Mlijeku i mliječnim proizvodima uvijek provjerite rok i držite ih u hladnjaku.

Držite se ovih osnovnih pravila i šanse za trovanjem su vam minimalne, pa čak i usprkos nadolazećim ljetnim vrućinama.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Njega kože nakon sunčanja
Sljedeći članak
Smijeh je najbolji lijek
trovanje-hranom-ndash-jgl-obitelj