Svaki dan je Dan planeta Zemlje

Budući da smo ušli u drugu polovicu travnja, vjerojatno ste već obavili proljetno pospremanje. No mi se nadamo da niste jer vas ove godine želimo pozvati da svaki svoj dan učinite danom Danom planeta Zemlje, umjesto da se našeg dragog planeta sjetite samo jednom godišnje, 22. travnja.

Nema ništa loše u tome da jedan cijeli dan posvetimo podizanju ekološke svijesti, promoviranju održivog načina života te mijenjanju načina na koji percipiramo potrošnju energije. Ali prava promjena krije se u malim koracima i svakodnevnim navikama.

Jedna od tih svakodnevnih navika – ili barem ona za koju bi majke i supruge diljem planeta željele da postane svakodnevna – jest čišćenje životnog prostora. Brzi tempo suvremenog života u praksi nas često potiče na prečace, stalno gledamo kako da uštedimo na vremenu kako bismo dobili na zabavi. Priznajemo, čišćenje nije uvijek najzabavnije, no može to postati. Uz malo truda i vremena, može postati izvrsna aktivnost za cijelu obitelj. A kada angažirate cijelu obitelj, čišćenje kraće traje pa ostaje više vremena za izlet u planine!

Vožnja biciklom umjesto autom, dizajniranje kante za razvrstavanje otpada, čišćenje i pranje ekološkim sredstvima… samo su neki prijedlozi kako slaviti Dan planeta Zemlje svaki dan!

Glavni razlog zašto odrasli ne dopuštaju djeci da peru i čiste nije onaj koji najčešće čujemo: da klinci umrljaju više nego što operu. To vrijedi samo za trogodišnjake! Tajna se krije u kemikalijama. Naime, većina sredstava za čišćenje je otrovna, a ako je otrovna za ljude, takva je i za planet! S druge strane, soda bikarbona, ocat i limun odlično su sredstvo za čišćenje koje nije otrovno (ništa se neće dogoditi djetetu ako ga proguta) te ne uništava površine i lako se priprema.

Izrada sredstva za čišćenje čini se kao velik ulog vremena, no ima gomilu prednosti! Edukativna je jer objašnjava kemijske procese i interakcije sastojaka na zabavan način. U prijevodu: pjeni se! I klinci će ga vrlo rado izrađivati. Štedi prostor i novac, jer vam ne treba osam različitih sredstava, već samo jedno koje se može koristiti za pranje kuhinje, podova, kupaonice, toaleta… Kombinirajući omjere sastojaka, jačinu sredstva određujete sami.

Isti se princip može primijeniti na pranje odjeće. Ne, ne mislimo da trebate prati odjeću limunom i soda bikarbonom! No čak i minimalnim smanjenjem uporabe tvari koje nisu dobre za okoliš pomažete našem planetu da bude zdraviji. Čaša alkoholnog octa jednako je dobar omekšivač kao i bilo koji drugi na tržištu. Vjerujte nam, odjeća neće imati neugodan miris – okrenite jednu “octenu” mašinu 22. travnja i provjerite sami!

Ako vas proljetne kiše prisile da koji vikend provedete u kući, iskoristite ga za dizajniranje kante za razvrstavanje otpada. Ono što je nekoć bio samo san prvašića koji to uče u školi danas je zakonska obaveza svakog građanina Hrvatske! U prvi bi vam se mah to moglo učiniti naporno, ali više glava uvijek može pronaći domišljato rješenje. Osim toga, suradnja i kreativno rješavanje problema životna je lekcija koju želite naučiti i vi i vaša obitelj!

Umjesto u kino, tijekom vikenda krenite u izlet na planinu. Naiđete li ondje na otpad, pokupite ga! Svoj otpad svakako ponesite s planine i odložite u kontejner. U trenutku kada to učinite, bez obzira na to koliko kondicije imali i koliko malo ili rijetko po planinama hodali, postat ćete planinari! Barem jedan dan u tjednu prošećite ili se odvezite biciklom do posla ili škole, što po lijepom vremenu ne bi trebao biti problem, i svaki vaš korak pomoći će spašavanju planeta na kojemu svi živimo!

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Ljekovit utjecaj glazbe
Sljedeći članak
Zdravlje u hrani
svaki-dan-je-dan-planeta-zemlje-ndash-jgl-obitelj