Suh zrak glavni je saveznik virusa. Oduprite se tim neprijateljima!

U hladnijem dijelu godine većinu vremena, iz razumljivih razloga, provodimo u zatvorenom i grijanom prostoru. To istodobno znači da smo veći dio dana izloženi suhom, manje kvalitetnom zraku koji može nepovoljno utjecati na naše zdravlje.

Zašto je potrebno izbjegavati suhi zrak? On, među ostalim, isušuje kožu, nadražuje oči, narušava miran san, iritira dišne puteve te pogoduje širenju respiratornih virusa, uključujući i novi koronavirus SARS-CoV-2. Naime, vlažna sluznica u dišnim putevima jedna je od prvih linija obrane tijela protiv štetnih virusa i bakterija, a upravo je suh i topao zrak isušuje te samim time čini ranjivom i podložnom oštećenjima i upalama.

Stoga je u razdoblju niskih temperatura neizmjerno važno voditi računa o redovitom provjetravanja prostorija kako biste osigurali dotok svježeg i vlažnog zraka u svoj dom (ili ured), čime ćete smanjiti rizik širenja bolesti. Istraživanja pokazuju kako optimalna vlažnost zraka u zatvorenom prostoru iznosi između 45 i 55 posto, a u okruženju optimalne vlage virusne se čestice kraće zadržavaju u zraku, odnosno brže padaju na pod – što dalje od naših dišnih organa.

Osim redovitog provjetravanja prostorija, borbu protiv suhoga zraka možete zaoštriti i kvalitetnom ventilacijom te ovlaživačima zraka kojima možete dodati i nekoliko kapi eteričnoga ulja. Povećati razinu vlage unutar svoja četiri zida možete i jednostavnim, praktičnim trikovima poput sušenja opranog rublja u sobi, stavljanja posudica s vodom na radijatore ili ostavljanja vrata kupaonice širom otvorenima nakon kupanja ili tuširanja. Čak i kuhanje na plameniku može povećati razinu vlage u unutarnjem prostoru!

Utjecaju suhoga zraka možete doskočiti i pomoću sprejeva i otopina za nos. Aqua Maris Classic izotonična je otopina morske vode u doziranom spreju koji osigurava jednakomjerno vlaženje nosne šupljine. Isto tako, obogaćuje sluznicu mineralima i mikroelementima iz Jadranskoga mora koji imaju stimulirajući učinak i potiču prirodni imunitet ispirući bakterije i viruse. Za sluznicu dječjeg nosa preporučujemo pak Aqua Maris Bebe kapi koje imaju blagotvoran učinak te stimuliraju prirodne mehanizme samopročišćavanja nosa i zaštitu protiv virusa i bakterija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

suh-zrak-glavni-je-saveznik-virusa-oduprite-se-tim-neprijateljima-ndash-jgl-obitelj