Što odgovoriti na ‘’škakljiva’’ dječja pitanja?

Djeca pitaju iskreno, i iskreno žele znati, zato je jedini pravi odgovor na bilo koje dječje pitanje, koliko god ono bilo “škakljivo”, istina. Zvuči jednostavno, zar ne? Ipak, u praksi je sve samo ne to.

Prvo, saznajte što će vas „škakljati“. Ako su roditelji s vama otvoreno razgovarali o seksu, reprodukciji i spolu otkad pamtite, šanse su da vas neće nimalo izbaciti iz takta kad vas dijete upita o seksu. A ako ste, pak, odrasli u tradicionalnoj katoličkoj obitelji, teško da će vas u problem staviti pitanje o bogu i vjeri. To je najteži dio roditeljstva: da biste nekome mogli pojasniti svijet kako ga vi vidite, najprije morate upoznati sebe.

Drugo, saznajte što je prigodno za koju dob. Zašto je važna dob? Nije samo stvar u tome da je teško i nezgodno objasniti apstraktne i komplicirane koncepte poput roda, seksualnosti i vjere četverogodišnjakinji, već i o tome da, objašnjavajući stvari u toj dobi, roditelji postavljaju temelje za kasnija objašnjenja, i to ne samo ona roditeljska, nego i vršnjačka, udžbenička ili pak ona s interneta.

Koristite terminologiju s kojom će se dijete poslije susresti u školi, neutralna je i pomaže djetetu da razvije zdrav odnos prema tijelu.

Treće, saznate što vas dijete pita. Djeca najčešće pitaju ono što izgovaraju, sva ostala značenja dodaje kontekst koji djetetu i roditelju nije nužno isti! Primjerice, četverogodišnjak može pitati odakle dolaze bebe jer mu je u vrtiću rečeno da ih donose rode, za što on doma nikad nije čuo te želi provjeriti. Zato, pitajući “Odakle dolaze bebe?”, zapravo pita je li istina da rode donose bebe, a ne koja je mehanika seksa. Saznajte što vas se pita i na to pitanje odgovorite najbolje što umijete.

Trogodišnjaku možete reći: “Iz mamina trbuha.” Djeca primjećuju stvari oko sebe, pa tako i trudnice i njihove trbuhe, te im je sasvim jasno gdje dijete boravi prije nego što se pojavi na svijetu. Četverogodišnjakinja ili petogodišnjakinja možda neće biti zadovoljna samo s gore navedenim odgovorom pa će pitati: “Kako beba izađe iz trbuha?” Sasvim razuman odgovor je: “Kroz maminu vaginu, posebno mjesto na tijelu žene kroz koje prolaze bebe.” Koristite terminologiju s kojom će se dijete poslije susresti u školi, neutralna je i pomaže djetetu da razvije zdrav odnos prema tijelu.

Jednostavni i istiniti odgovori su ključ, a iskrenost je bitna jer želite da vam dijete vjeruje i kada otkrije da svi ljudi na svijetu ne vide svijet isto kao i njegovi roditelji.

Komentiranje je zaključano.