Pubertet – najstresnije razdoblje i za djecu i za roditelje

Dijete vam je preko noći postalo dvoglavi zmaj koji riga vatru na najmanji podražaj? Niste sami! Duboko uzdahnite, čeka vas prekrasno putovanje kroz - pubertet. Pozdravite ga kličući, preživjet ćete!

Mnogi već u predškolskoj dobi djece počnu razmišljati o pubertetu jer djeca već tada imaju male buntovne ispade. Priroda vas tako priprema za razdoblje u kojemu će se vaše malo slatko stvorenje uskoro pretvoriti u hormonsku bombu, zaključanu u vlastito viđenje svijeta.

Za te turbulentne godine pripremite se čitajući adekvatnu literaturu, prateći predavanja, razgovarajući s drugim roditeljima te, prije svega, gradeći s djetetom odnos u kojemu dominiraju povjerenje i iskrenost. Tako ćete i njemu i sebi osigurati izravnu liniju komunikacije, makar ona bila i burna.

Imajte razumijevanja i ne zaboravite: pubertet dođe i prođe, pomozite svome djetetu da ga proživi jer ćete tako pomoći i sami sebi.

To konkretno znači da već petogodišnjacima trebate priznati ako nešto ne znate, ispričati se ako ste bili u krivu, pripaziti da govorite upravo ono što mislite te da ste spremni podijeliti svoj način razmišljanja i donošenja zaključaka, a ne samo nametati ga.

Ako naučite dijete da dijeli stvari s vama – mišljenja, iskustva, doživljaje – a da se ne boji da će zbog toga što se ne poklapaju s vašima biti kažnjeno ili omalovažavano, bit će spremno s vama podijeliti i svoje probleme. Budite to i vi. Na vašoj je strani iskustvo – vi ste to već prošli. Kakvi ste bili? Kako ste to riješili? Kako ste griješili i što ste naučili iz vlastitih pogrešaka? Podijelite to s djetetom, na isti način na koji dijelite svoja iskustva s drugim roditeljima.

Naime, kad se vode uzburkaju, vi morate upravljati brodom, a to možete samo imate li sve informacije, ali i ako prihvatite činjenicu da je došlo vrijeme i da vaše dijete radi vlastite pogreške.

Ne zaboravite, tinejdžeri se mijenjaju izvana i iznutra, suočeni su s brojnim izazovima i preokretima, novim očekivanjima i dužnostima. Uz to, istraživanja pokazuju da tinejdžerima kronično nedostaje sna, što ih čini još čangrizavijima, drskijima i nervoznijima. Imajte razumijevanja i ne zaboravite: pubertet dođe i prođe, pomozite svome djetetu da ga proživi jer ćete tako pomoći i sami sebi.

Komentiranje je zaključano.

pubertet-x2d-najstresnije-razdoblje-i-za-djecu-i-za-roditelje-ndash-jgl-obitelj