Prvo rezanje noktića

Novorođenčad je tako malena, slatka i miriše divno. Koža im je glatka, a ručice i nožice tako mrvične, da nam to rastapa srca. Sve dok ne shvatimo da na tim pokretnim prstićima valja - odrezati nokte!

Prvo što si želite osigurati je da ste odmorni i naspavani. Iako maleni, nokti novorođenčeta su oštri, no ne dajte da vas strah od ogrebotina – na vama ili na bebi – pritisne da noktiće režete nenaspavani. Često se to dogodi s obzirom na to da je jedan od najčešćih savjeta da se nokti režu nakon kupanja jer su tada mekani i podatni.

Drugo što želite osigurati je da je beba što mirnija. To u svijetu novorođenčadi znači naspavana, nadojena i suhih pelena. Ako je beba ipak previše energična da biste u miru odrezali noktiće, potražite pomoć partnera. Pjevanje, plesanje i svi oblici zabave dobrodošla su distrakcija dok se vi bavite rezanjem noktiju.

Budite strpljivi, mirni, ne samo s bebom, nego i sa sobom: ne dajte se obeshrabriti ako vam ne uspije svih 10 prstiju odjednom.

S vrlo nemirnom djecom uvijek možete provjeriti je li im san dovoljno tvrd da to učinite dok spavaju. Ipak, bilo bi dobro da nokte režete dok je beba budna, da ne biste nanovo, i vi i dijete, učili rezati noktiće u onoj dobi kada dijete želi apsolutno sve zgrabiti.

Prije nego što uopće počnete otkrivati kakvo ste novorođenče dobili, odite u kupnju. Milijun je stvari koje se guraju roditeljima da kupe kad dobiju dijete, a možete čak bez 90 % njih. No, škarice za nokte s oblim vrhom nisu jedna od nepotrebnih stvari. Beba će se u nekom trenutku izmaknuti, a vi želite biti sigurni da je nećete povrijediti. Jednom kad počne hodati, ne želite da vam bježi po cijelom stanu kad joj trebate podrezati noktiće.

U konačnici, kad imate prave škarice, i prave uvjete, oboružajte se strpljenjem i startajte! Nježno uzmite prst u ruku, nježno pritisnite jagodicu prsta i pažljivo odrežite nokat oblo, prateći njegov oblik. Nemojte rezati nokte sasvim do jagodica jer to nije ugodno, a neće rasti nimalo sporije.

Budite strpljivi, mirni, ne samo s bebom, nego i sa sobom: ne dajte se obeshrabriti ako vam ne uspije svih 10 prstiju odjednom. Nigdje ne piše da si ne smijete uzeti cijeli dan za ovu aktivnost!

Komentiranje je zaključano.