Popularnost rastućeg trenda eSporta

Mnoge domene našega života sve se više sele u virtualni prostor. Tako i sportske aktivnosti koje smo nekad rekreativno igrali na amaterskim igralištima u blizini naše kuće, odavno igramo u toplini svog dnevnog boravka okruženi igraćim konzolama i grickalicama.

Igranje sportskih igara u virtualnom svijetu, a danas i online, popularno je još od ’80-ih godina prošlog stoljeća. Od samih početaka popularnost videoigara nikad nije stala, a u međuvremenu je srušila i filmsku industriju. Izdanja novih videoigara u svojim prvim tjednima prodaje danas redovito nadmašuju utržak koji je nekad bio rezerviran za velike holivudske blockbustere.

Danas postoje cijele lige i natjecanja s vrlo velikim fondom nagrada, koji se mjere u milijunima dolara. Sve je više i profesionalnih gamera koji tako svakodnevno vrlo pristojno zarađuju za života, a u gamerskim krugovima su i prave zvijezde. S jedne strane, ta je industrija veoma važna niša u IT svijetu, a ima i brojne benefite za same igrače takvih igra.

Oni se povezuju s igračima s drugih krajeva svijeta, uče brojne nove stvari i vještine, posebno analitičke, taktičke, jača im je vizualna percepcija te su vrlo dobri u brzom donošenju odluka. Znatan dio gamerske populacije danas čine i žene.

Dugotrajno gledanje u ekran pridonosi i problemima s vidom: može se dogoditi sindrom suhih očiju, u kojemu je nedostatak prirodne vlage u predjelu očiju potrebno nadoknaditi umjetnim putem, takozvanim umjetnim suzama.

No, svaka super stvar ima i onu malo manje super stranu: dugotrajno igranje videoigara može imati i negativne posljedice za naš organizam. One, nažalost, znatno pridonose današnjem sjedilačkom načinu života, potičući tako pretilost, razvoj dijabetesa, probleme s kralježnicom te druge zdravstvene tegobe kojima pogoduje manjak kretanja.

Osim toga, ako je riječ o dugotrajnom igranju videoigara koje su nasilnog karaktera, to može utjecati i na razvoj tolerancije prema nasilnom ponašanju, a videoigrice stvaraju i ovisnost. Nažalost, dugotrajno gledanje u ekran pridonosi i problemima s vidom: može se dogoditi sindrom suhih očiju, u kojemu je nedostatak prirodne vlage u predjelu očiju potrebno nadoknaditi umjetnim putem, takozvanim umjetnim suzama.

Ako imate problema s tim sindromom, pomoć potražite u liniji proizvoda Vizol S, koji su dosad pokazali odlične rezultate u njegovu rješavanju. Ipak, premda se u vama možda krije strastveni igrač videoigara, nastojte ipak ne zanemariti svoju uobičajenu dnevnu rekreaciju.

 

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Prvo rezanje noktića
Sljedeći članak
Češnjak kao lijek