Pravilno uzimanje lijekova

U dvije skupine bolesnika posebno je važno voditi računa o pravilnom uzimanju lijekova – u starijih osoba i djece.

Svi lijekovi koje uzimamo mogu postojati u različitim oblicima. Prema mjestu primjene, dijelimo ih na one za unutarnju ili vanjsku primjenu. Lijekovi za unutarnju primjenu su oni koje uzimamo na usta (pijemo), a za vanjsku oni koje nanosimo na kožu ili sluznicu ili uvodimo u tjelesne otvore. Primjena svakog oblika ima svoje osnovne specifičnosti kojih se treba pridržavati.

Sirup i kapi najčešći su oblici lijekova koji se koriste u najranijoj dobi

Starija osoba

Starije osobe su u pravilu osjetljivije na primjenu uobičajenih doza lijekova, a kod njih su i nuspojave lijekova češće. Uzrok tome su specifičnosti organizma starijih osoba – slabljenje funkcije bubrega, smanjenje tekućine u organizmu, smanjenje mase jetrenog tkiva.

Zbog činjenice da starije osobe često uzimaju više različitih vrsta lijekova, mnogo češće dolazi do interakcija između njih i njihova drugačijeg djelovanja. Zbog svega navedenog, od iznimne je važnosti da stariji pacijenti, pogotovo oni koji uzimaju veći broj lijekova, vrlo pažljivo slijede upute liječnika ili ljekarnika o primjeni lijekova.

Dijete

Djeca, a posebice dojenčad, na lijekove reagiraju drugačije od odraslih osoba. Prije odluke o primjeni lijeka za savjet se svakako treba obratiti pedijatru, čak i ako se radi o lijeku koji se izdaje bez liječničkog recepta. S pedijatrom treba provjeriti može li se taj lijek uzimati istovremeno s drugim lijekovima (ako dijete već uzima neke lijekove) te što se događa ako se djetetu zaboravi dati jedna doza lijeka ili ako se jave neke nuspojave.

Dijete može uzimati većinu lijekova koji se daju odraslima, ali prednost se obično daje najlakšem i najmanje neugodnom načinu davanja lijeka. Sirup i kapi najčešći su oblici lijekova koji se koriste u najranijoj dobi: mogu se lako dati žličicom ili štrcaljkom. Čepići su također prikladan oblik lijeka za djecu ako ona odbijaju progutati lijek ili povraćaju, dakako, ako odgovarajući lijek postoji u tom obliku.

Komentiranje je zaključano.