Popečci od bundeve
Bundeva, buča, tikva – za ovu kraljicu jeseni naziva je mnogo, a smatra se da ju je u Europu donio Kolumbo. Prvotno je bundeva služila kao hrana za stoku, no danas se koristi za mnoga vrhunska jela jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica. Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena. Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora. Ovi popečci bit će odličan brzi ručak usred tjedna, a najbolje od svega, sve sastojke vjerojatno već imate kod kuće.
Sastojci:
- 200 g tikve
- 1 veliko jaje
- 4 žlice brašna
- 2 žlice mlijeka
- 150 g parmezana
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- papar
- prstohvat mljevenog čilija
- vlasac
- ulje za prženje
Priprema:
Naribajte sirovu tikvu i parmezan. Stavite ih u dublju posudu, dodajte jaje, mlijeko i začine. Promiješajte te dodajte brašno, malo po malo. Lagano sjedinite ručno, ne električnom miješalicom jer će se sastojci pretvoriti u kašu. Zagrijte ulje, žlicu nadjeva stavite u vruće ulje i par minuta pecite s jedne i druge strane. Pečene popečke stavite na kuhinjski ručnik da upije višak masnoće. Popečke servirajte uz dodatak svježe naribanog parmezana i vlasca. Servirajte uz umake po želji.