Ojačajte krhke i lomljive nokte

Promjene na noktima mogu upozoravati na razne zdravstvene probleme, a nerijetko se događa da su naši nokti u nekom razdoblju života krhki i lomljivi. Međutim, ima lijeka, saznajte kako ih osnažiti i pomoći im da se regeneriraju te zablistaju punim sjajem.

Premda se noktima najčešće bavimo kada ih želimo urediti i pretvoriti u ukras našega tijela, trebali bismo im pridavati više pozornosti, ponajprije s ciljem opažanja promjena u njihovoj boji i teksturi. Naime, stanje naših noktiju može upozoravati na pojavu ozbiljnih zdravstvenih problema u našem organizmu i prije provedbe specijaliziranih pretraga. Već i sama promjena boje noktiju trebala bi biti shvaćena kao znak upozorenja, a njihova lomljivost i listanje jasan su alarm da s njima nešto nije u redu. U tom slučaju, najvjerojatnije je riječ o nedostatku vitamin C, folne kiseline i proteina. Također, snažnom listanju noktiju skloni su i psorijatičari, ali i oni koji žive neurednim životom te se loše hrane. Suhi nokti koji lako pucaju znak su gljivičnih oboljenja ili problema sa štitnjačom.

Ako često koristite raznobojne lakove za nokte, barem nakratko prestanite s tim te u međuvremenu provjerite kvalitetu proizvoda koje koristite, kao i mogućnost stavljanja sloja posebnog bezbojnog vitaminskog laka koji će ih pokušati nahraniti korisnim sastojcima te zaštiti od ogrebotina nastalih vanjskim djelovanjem

Takvim noktima važno je pružiti odgovarajuću njegu, odnosno raditi na micanju uzroka njihova isušivanja i pucanja te sanaciji već postojećih posljedica. Ako često koristite raznobojne lakove za nokte, barem nakratko prestanite s tim te u međuvremenu provjerite kvalitetu proizvoda koje koristite, kao i mogućnost stavljanja sloja posebnog bezbojnog vitaminskog laka koji će ih pokušati nahraniti korisnim sastojcima te zaštiti od ogrebotina nastalih vanjskim djelovanjem. Prije stavljanja tog preparata, nokte je potrebno pripremiti na pravi način: skidanjem oštećenih dijelova podrezivanjem i prirodnim pilingom te hranjenjem nokta prirodnim uljima. Naime, nokti često pucaju zbog gubitka vlage u njima, stoga ih je korisno povremeno nahraniti uljem avokada ili badema, koji su lako dostupni po prihvatljivim cijenama. No, nikako nije dovoljno raditi samo na saniranju krhotina na noktima, već i pokušati spriječiti njihovo ponovno pojavljivanje.

Ako postoji mogućnost da vam se nokti listaju zbog toga što su vaše ruke često u vodi, počnite nositi gumene rukavice. Ako je vjerojatnije da su vaši krhki nokti odraz oslabljenog imuniteta, promijenite prehranu i ojačajte cjelokupni organizam uz pomoć probiotskih pripravaka kao što su Alfabiotik ili Normia LGG + BB12. Ako pak nakon nekog vremena niti uz ove savjete ne uspijete riješiti problem, svakako se obratite obližnjem kozmetičaru i svojem obiteljskom liječniku.

Komentiranje je zaključano.