Nosite blizance? Saznajte što očekivati u višeplodnoj trudnoći!

Dvoje djece umjesto jednoga djeteta može izazvati strah na prvu, no jednojajčani i dvojajčani blizanci poseban su izvor sreće. Evo što morate znati dok ih nosite.

Rijetkost? Ne!

Blizanci nisu toliko rijetki koliko mislimo. Još 1980. godine jedna od 53 žene rodila je blizance, a sada to čini jedna od 30. Unatoč tome, nositi blizance znači rizičnu trudnoću, odnosno onu koju će liječnici pomnije pratiti.

Često kod liječnika

To znači da ćete češće nego druge trudnice morati na pregled, i da ćete možda tamo malo dulje boraviti. Do 32. tjedna to mogu biti mjesečni pregledi, a nakon toga tjedni. I testova će možda biti mrvicu više, ali neće biti nimalo drukčiji nego za regularnu trudnoću.

Jedna ili dvije posteljice?

To ovisi o tome koliko su se brzo nakon začeća oplođene jajne stanice podijelile. Što brže, to je veća šansa da će svaka beba imati svoju posteljicu. Ako vaši blizanci dijele posteljicu, ići ćete liječniku dva puta mjesečno, kako bi se moglo pratiti dijele li bebe posteljicu pošteno. 

Svega dvostruko!

I radosti i briga, kao i kod sve djece. No, u samoj trudnoći višeplodna trudnoća u nekih trudnica znači i jače jutarnje mučnine, povećano zamaranje, veći dobitak na kilaži i brži rast trbuha.

Maraton hrane

Za svaki dodatni fetus koji nosi, žena treba 300 dodatnih kalorija. S rastom trbuha i pojavom žgaravice, to može postati problem. Prigrlite stoga male obroke koji se jedu u malim razmacima. Pomoći će ako zamislite da su doručak, ručak i večera u rasporedu na kakav ste navikli – sprint. A kad nosite blizance, hraniti se morate u ritmu koji je više – maraton.

Raniji termin i češći carski

Dvoje djece i jedna maternica – računica je jednostavna. Šanse da se blizanci rode ranije, oko 36. tjedna, i da budu manji pri porodu prilično su velike. 

Posebna briga

Za majku, višeplodna trudnoća donosi povećan rizik od gestacijskog dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, krvarenja tijekom trudnoće i poroda carskim rezom. Zbog toga su nužni češći pregledi, i zbog toga je važno pomno pratiti sve upute liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

nosite-blizance-saznajte-to-oekivati-u-vieplodnoj-trudnoi-ndash-jgl-obitelj