Najčešća tri alergijska simptoma (koji to zapravo nisu)

Učestalo šmrcanje i kašalj – jeste li i vi od onih koji su odlučili potražiti liječničku pomoć za navedene simptome? Promislite dva puta prije posjeta doktoru jer možda je riječ o drugim zdravstvenim stanjima. Razotkrijte ih te uz pomoć liječnika počnite s odgovarajućom terapijom na vrijeme!

Tegobe poput opstrukcije i curenja iz nosa te kašlja lako mogu zavarati i usmjeriti vas na pogrešan put pri otkrivanju stvarne dijagnoze. Pravilno i učinkovito liječenje zahtijeva točno utvrđivanje uzroka simptoma. Razmotrimo probleme koje pacijenti najčešće pogrešno definiraju kao simptome alergije.

Gotovo 50 posto pacijenata otorinolaringologa uopće nema alergije. 

1. Opstrukcija sinusa

Nosna opstrukcija, odnosno otežano disanje kroz nos čest je simptom alergija i infekcija sinusa. Na disanje može utjecati i anatomija nosa, odnosno devijacija septuma. Kako je prepoznati? Devijacija septuma, odnosno hrskavice u nosu česta je pojava. Septum se obično nalazi u centru te dijeli nosnice, no kada je riječ o devijaciji, hrskavica se ne nalazi na sredini, što utječe na normalno disanje. Najčešći simptom devijacije septuma je otežano, no lakše disanje na jednu stranu nosa. Popratni simptomi mogu uključivati krvarenje iz nosa, glavobolje i hrkanje.

2. Kronični kašalj, grublji glas i upala grla

Osim što mogu signalizirati alergije, ti simptomi mogu biti znak drugih bolesti, poput želučanog refluksa. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) kronično je stanje koje se manifestira kroz žgaravicu i vraćanje kiselog sadržaja u usta bez povraćanja, bol nakon konzumacije hrane, a često se odražava i na zdravlje zubi. Laringofaringealni refluks (LRD) otkrit ćete kroz simptome promuklosti, kašlja, knedle u grlu, obloženosti jezika te boli u gornjem dijelu prsa.

3. Glavobolja

Pacijenti koji boluju od migrene često miješaju simptome migrene s takozvanom sinusnom glavoboljom. Ako osjećate bol na jednoj ili obje strane glave i lica te ste osjetljivi na svjetlo, možda je ipak riječ o migreni.

Zapamtite, ako vam alergijski tretmani ne pružaju olakšanje, razgovarajte sa svojim liječnikom o drugim mogućim uzrocima vaših simptoma kako biste mogli početi odgovarajuće liječenje. No, ako nakon nužnih pregleda korijen vaših problema i dalje leži u alergijama, tu su Aqua Maris 4Allergy sprej za nos i Vizol S Allergy kapi za oči s ektoinom koji olakšavaju podnošenje simptoma alergija te štite od štetnog djelovanja alergena.

Komentiranje je zaključano.