Na more s trbuhom do zuba

Trudna na moru - strava ili izvrsna prigoda za odmor? Ako imate urednu trudnoću i ako si to možete priuštiti, nema apsolutno nikakva razloga da se zbog trudnoće lišite boravka na moru. Odmor i mir koje donosi Mediteran dobro će vam doći!

Prije odlaska na more svakako obavite pregled kod ginekologa da se uvjerite da je s trudnoćom sve u redu!

Putujte pametno

Ne preporučujemo da trudni putujete na Karibe ili, primjerice, na otoke južnoga Jadrana, osim ako ne živite u Splitu, Omišu ili Dubrovniku. Ne zbog zdravlja ili opasnosti, nego zbog ugode. Naime, dugi letovi i duge vožnje automobilom s velikim su trbuhom znatno manje ugodne nego što ih se sjećate i to morate imati na umu kad planirate ljetovanje.

Osim toga, trudnice s trbuhom do zuba moraju malo češće na toalet, pa i to valja uzeti u obzir pri odabiru ne samo destinacije, nego i puta. Unaprijed odlučite stati svako toliko da se osvježite, protegnete i prošećete. Isplanirate li zanimljivu rutu, može to biti i genijalan, opušten izlet s predivnim ručkom u Lici.

Putujete li u klimatiziranom automobilu, pazite da temperatura ne bude preniska te da prije stanke postupno povećavate temperaturu da biste se lakše prilagodili vrućini vani.

Otok ili ne?

Na hrvatskim otocima, na žalost, ne postoji organizirana lokalna primaljska skrb, što je najšćešći razlog zbog kojeg trudnice odabiru ljetovanje na kopnu – da bi bile u blizini rodilišta i liječničke skrbi u slučaju da trudovi počnu. Hoćete li odabrati otok, ovisi o više faktora, a najvažniji je samo jedan: što trudnica osjeća? Ako vam je čak i u 27. tjednu trudnoće pomisao da ste daleko od rodilišta neugodna, kopno je prava destinacija za vas. Ako vam ni u 35. tjednu nije problem biti na Braču, bilo vam to treće ili prvo dijete, nema razloga da ga izbjegavate. Uz uvjet da se vaš liječnik s time slaže, naravno.

Odmor, odmor i odmor

Trudnoća nije jednostavna, ali nije ni roditeljstvo, osobito prvi put. Umor je ono što ćete, uz ushićenje i golemu ljubav, najčešće osjećati u prvoj godini nakon poroda, a možda i dulje. Stoga iskoristite ljetovanje da vam bude odmor i najbolja priprema.

Podijelite jutra sa suprugom tako što ćete prije vrućina kratko prošetati uz rivu i sjesti na kavu i sok. Zaposlite ga da kuha ono što najviše želite jesti dok vi prijepodne do 11 sati provodite na plaži. Bolna leđa umirite plivanjem, smanjit će se bol, a usput ćete graditi kondiciju koja će vam pomoći pri porodu. Morska voda će vas opustiti, a zvuk zrikavaca pomoći vam da meditirate.

Podnevno sunce izbjegavajte, ali ne morate ga se potpuno kloniti. Studije o utjecaju vitamina D na multiplu sklerozu otkrile su, među ostalim, da izlaganje suncu u posljednjemu trimestru trudnoće povećava količinu vitamina D kod majki, što pomaže bebama da razviju čvrste kosti i snažne mišiće te smanjuje rizik razvijanja autoimunih bolesti u djece.

Komentiranje je zaključano.