Mirisne kupke za miran san

Najvažnije se dobro naspavati i odmoriti nakon napornog dana. Kako bismo se prije spavanja lakše opustili od dnevnih obveza, pomoći će nam zdrava, mirisna kupka. Njezine su blagodati mnogobrojne.

Blagodati namakanja tijela u toploj vodi poznate su još od antičkih vremena. Muškarci i žene nastojali su se opustiti provodeći vrijeme na termalnim izvorima u dobrom društvu. Vruće su kupke pripremali i u vlastitom domu, u miru i tišini. Topla kupka otvara pore na koži te tako potiče izlučivanje toksina iz tijela. Utječe blagonaklono na cirkulaciju, a dodavanjem se raznih mirisnih i ljekovitih sastojaka pospješuje njezino djelovanje.

Topla kupka otvara pore na koži te tako potiče izlučivanje toksina iz tijela. Utječe blagonaklono na cirkulaciju, a dodavanjem se raznih mirisnih i ljekovitih sastojaka pospješuje njezino djelovanje.

Već su stari Grci i Rimljani nastojali obogatiti vodu raznim solima te mirisnim i ljekovitim sastojcima, pa čak i mlijekom. Tada su kupke bile jedan od osnovnih tretmana za uljepšavanje, a obilno su ga koristile egipatska kraljica Kleopatra, britanska kraljica Elizabeta I. i austrougarska carica Sissy.

Mliječne kupke posebno su dobre za kožu jer mliječna kiselina djeluje kao prirodni piling te čisti i omekšava kožu, a ona postaje mekana i nježna.

U kupku je moguće dodati i razno bilje. Tako su se još od davnina kade punile ružinim laticama, ružmarinom ili kamilicom. Biljne kupke smiruju tjeskobna stanja i pozitivno utječu na um i opće psihofizičko stanje. Tu se posebno ističu cvjetne kupke, popularne u azijskim zemaljama. Uglavnom su se koristile za uklanjanje neugodnih tjelesnih mirisa te poboljšavanje tena. Poznato je kako imaju i poseban utjecaj na elastičnost tena. Jasmin, sandalovina ili ylang-ylang navodno posjeduju afrodizijačka svojstva te stoga takve kupke pobuđuju senzualnost.

Mineralne kupke obogaćene raznim solima, blatima ili plinovima u vodi često se koriste u postoperativnim tretmanima. Razni sastojci u kombinaciji s određenom temperaturom vode djeluju blagonaklono na duh i um.

Izaberite mirisna ulja, soli ili bilje koje vam najviše odgovara i priuštite si povremeno takav vrijedan zdravstveni tretman. Ako kod kuće imate samo tuš kabinu, takve tretmane potražite u boljim spa centrima.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Plesom do vitke linije
Sljedeći članak
Kako njegovati bebin pupak