Koje namirnice izbjegavati za vrijeme dojenja

Dojenje je povezano s bezbroj mitova, a neki od najvećih odnose se na hranu. Srećom, danas je to izazov koji dojilje ne moraju prolaziti - gladne.

Popisi poželjnih i nepoželjnih namirnica u razdoblju dojenja raznovrsni su i podugački. Međutim, istina je jednostavna – mnoge hranjive tvari iz majčine prehrane uistinu prelaze u mlijeko jer to tako treba i biti. Dojenče jede ono što jede majka, već od začeća, tako da hrenovka neće biti nimalo hranjivija putem mlijeka nego što je bila kroz pupčanu vrpcu. Najbolje što svaka dojilja može napraviti za svoje dijete je nastaviti s raznolikim režimom prehrane kakvoga se pridržavala i u trudnoći.

Ono što je ključno je umjerenost i praćenje reakcija na hranu da ne biste, zbog bojazni za dobrobit djeteta, završili samo na tjestenini i riži, a takva prehrana svakako nije prikladna ni za dojilju niti za dojenče.

Svako dojenče ima veoma malen želudac i vrlo propusna crijeva koja moraju “očvrsnuti” i naviknuti se na hranu koja više ne dolazi pupkovinom. To može uzrokovati grčeve i posljedično neutješan plač novorođenčeta, a mnoge dojilje (i kulture!) sklone su uzrok tome tražiti u određenoj hrani koju konzumira majka te zaključiti da je valja izbjegavati. Kod nas su tako na zlu glasu mahunarke, grah i ostale grahorice, orašasti plodovi i kupusnjače. Rješenje nije izbaciti te namirnice, nego konzumirati ih umjereno te pratiti reakciju djeteta.

Dakle, ono što je ključno je umjerenost i praćenje reakcija na hranu da ne biste, zbog bojazni za dobrobit djeteta, završili samo na tjestenini i riži, a takva prehrana svakako nije prikladna ni za dojilju niti za dojenče. Jake začine doista je uputno izbjegavati jer ljuto dospije u mlijeko, no ako ste već u trudnoći jeli ljuto, ne morate ga se potpuno odreći.

Bez daljnjega, treba izbjegavati alkohol i paziti na upute na lijekovima, dok su za kavu, kao i čokoladu, mišljenja podijeljena. Jednako kao i kod odraslih, neki ne mogu spavati pola noći od jedne prijepodnevne šalice kave, dok drugi već pola sata nakon četvrtoga espressa spavaju bez problema. Čokolada je pak omiljena među dojiljama jer dojenje aktivno smanjuje glukozu u krvi, no ne zaboravite da i čokolada sadrži kofein!

Komentiranje je zaključano.