Kako spriječiti pretjerano znojenje?

Veliki mokri kolutovi na odjeći ispod pazuha ili pak na leđima i nisu baš pretjerano ugodan prizor - o samome mirisu da i ne govorimo - a kako spriječiti ili barem ublažiti pretjerano znojenje, saznajte ovdje.

Premda je proces znojenja dokaz da rashladni sustav našega tijela reagira i radi kako bi trebao, posljedice znojenja ipak mogu biti vrlo neugodne. Osim samoga mirisa i ružnih tragova na odjeći, pojačana vlažnost na određenim dijelovima tijela može pogodovati i razvoju različitih bakterija ili nastanku neugodnih osipa. No, postoje prirodni načini kako pomoći tijelu da smanji količinu znoja koji izlučuje. Jedan od njih uključuje i jabučni ocat. On djeluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je samo jednom dnevno, najbolje prije spavanje, suhu blazinicu umočiti u otopinu vode i octa (2:1) te njome prebrisati pazušne jame.

Osim samoga mirisa i ružnih tragova na odjeći, pojačana vlažnost na određenim dijelovima tijela može pogodovati i razvoju različitih bakterija ili nastanku neugodnih osipa. No, postoje prirodni načini kako pomoći tijelu da smanji količinu znoja koji izlučuje.

Limun također pomaže u borbi protiv znojenja. Polovicom limuna istrljate pazuhe te ostavite da limunov sok djeluje od 15 do 30 minuta, nakon čega ga je potrebno isprati. Ipak, nakon tog tretmana trebali biste izbjegavati izlazak na sunce pa se preporučuje njegova primjena u kasnijim večernjim satima ili pak izbjegavati odjeću u tipu laganih ljetnih potkošulja s naramenicama ili bez njih.

Sastojak koji se može pronaći u gotovo svakom kućanstvu te ima nebrojeno korisnih uloga, zbog čega se s pravom može smatrati “Katicom za sve”, je soda bikarbona. Osim za kuhanje, čišćenje kamenca i izbjeljivanje zuba, taj čudesni prašak može vam poslužiti i kao dezodorans. Prstohvat sode uhvatite vlažnim prstima ili pomiješate s malo vode i razmažite po pazuhu. Pričekajte da se osuši pa maramicom obrišite višak praha. Ono što je ostalo u koži štitit će vas dobar dio dana od nastanka bakterija i neugodnih mirisa.

U smanjenju znojenja pomoći će i crni čaj. Njegov sastojak tanin direktno utječe na žlijezde znojnice tako da smanjuje izlučivanje znoja. Zakuhajte pola šalice vode te prelijte vrećicu čaja. Nakon jedne minute izvadite vrećici i pustite da se malo ohladi, a zatim pet minuta držite na mjestu na kojemu želite ublažiti znojenje.

Komentiranje je zaključano.