Kako pripremiti dijete za vrtić?

Dobiti mjesto u vrtiću ravno je dobivanju na lutriji, no to je tek početak! Sada slijede pripreme za odvajanje, uklapanje u kolektiv i nekoliko izazovnih godina. Kako ih preživjeti?

Ako upisujete jasličara, pripremite se za dulju adaptaciju i sačuvajte dio godišnjeg ili se dogovorite s bližnjima da vam pomognu u preuzimanju djeteta iz vrtića. Djeca mlađa od tri godine teže se odvajaju od majke i to je sasvim normalno. Najbezbolniji trik je – neka otac vodi dijete u vrtić.

Dojena djeca u toj dobi ne moraju prestati s dojenjem. Upravo suprotno, ono može pomoći u opuštanju i umiriti dijete. Majka koja doji neka nakon posla uzme pola sata za sebe, da nešto pojede i predahne, pa makar i izvan kuće, jer će je dijete nakon vrtića htjeti samo za sebe. Ne planirajte odvikavanje od dojenja tijekom adaptacije, učinite to prije ili poslije. Ni vi se ne biste voljeli nositi s više stresnih situacija odjednom!

Trudite se ne pokazati tjeskobu, uvažite njihove osjećaje i uvijek im potvrdite da se mogu na vas osloniti i reći sve što osjećaju, a da to ne izazove negativne reakcije kod vas.

Ne brinite se ako vaše dijete ne zna vezati vezice – danas to više nije uvjet upisa u vrtić. Uostalom, djeca uče jedna od drugih brzinom svjetlosti. Neka starija djeca mogu iverbalno izraziti osjećaje pa prije i tijekom adaptacije razgovarajte s djetetom. Ne morate svaki dan govoriti o novostima, ali ako vodite razgovor pozitivno i potičete razgovor o igrama, drugoj djeci, zabavi, tetama, dijete će podijeliti svoje osjećaje s vama. Trudite se ne pokazati tjeskobu, uvažite njihove osjećaje i uvijek im potvrdite da se mogu na vas osloniti i reći sve što osjećaju, a da to ne izazove negativne reakcije kod vas.

Kad sve to prođe, doći će problemi sa spavanjem poslijepodne. Većina vrtića to ima u dnevnom rasporedu, i to do pete godine djeteta. Pokušajte uskladiti svoj dnevni ritam s vrtićkim, barem nekoliko tjedana prije adaptacije, kako biste djetetu olakšali tranziciju. Spavanac je u vrtiću obično između 12 i 13 sati, nakon ručka, a to možete saznati i posjetom vrtiću. Iskoristite ljetne dane da se s djetetom prošetate do vrtića, pokažete mu lijepo igralište i djecu koja se u njemu zabavljaju. Tako ćete i šetnju do vrtića unijeti u svakodnevicu i učiniti mu prve tjedne manje strašnima.

Komentiranje je zaključano.

kako-pripremiti-dijete-za-vrti-ndash-jgl-obitelj