Kako prepoznati slab sluh kod bebe?

Dok učite kako prepoznati simptome potencijalnih teškoća sa sluhom kod bebe, zapamtite da upravo vi kao roditelj imate velik utjecaj na to kako učinkovito preskočiti zapreku i pretvoriti vašu malenu bebu u snažnu i sretnu osobu!

Prvi znak slabog sluha kod bebe stare 3 mjeseca na koji bi roditelji trebali pripaziti uključuje izostanak refleksnog skoka i iznenađenoga gugutanja na glasne zvukove u prostoriji. Također, ako se dijete ne pomiče ili ne budi na glasne zvukove u okruženju, ne ispušta osnovne vokale poput „oh“ te ga ne umiruju poznati glasovi, svakako posjetite liječnika koji će obaviti pregled kako biste utvrdili je li sve u redu sa sluhom.

Novorođenče s gluhoćom u obiteljskoj povijesti bolesti ima veći rizik od gubitka sluha.

U dobi od 4 do 8 mjeseci, beba bi trebala moći reagirati na buku. Neovisno o tome je li ta reakcija plač ili vrištanje, ona je dobra jer to znači da se dječji sluh razvija brzinom kojom bi trebao. Ako kod bebe u potpunosti izostaje stvaranje grimasi, mijenjanje izraza lica, kao i pokušaj okretanja prema izvoru zvuka, možda je također riječ o razlogu za posjet liječniku.

U dobi od 9 do 12 mjeseci gotovo sve bebe dijele ljubav prema glazbenim igračkama. Ako vam se čini da vaša beba ne uživa u glazbi te ne pleše i ne poskakuje na nju, obratite pozornost na interakcije, poput osmijeha, koje bi mogle otkriti čuje li beba zvuk koji dolazi iz igračke.

Također, bebe vole imitirati zvukove koje čuju pa pokušajte stvarati jednostavne zvukove poput „oh“, „ah“ i „ma“. Beba ih obično neće oponašati odmah, no ako njezina reakcija uporno izostaje kod ponavljanja istih slogova, možda ih ne može čuti.

Upravo vi provodite najviše vremena sa svojom bebom te, iako svako dijete ima vlastiti razvojni ritam napredovanja, određena odstupanja možete primijetiti na vrijeme pa bebi olakšati daljnju prilagodbu i razvoj vještina.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Morski konjic
Sljedeći članak
Ovo nećemo reći mami