Je li vrijeme za prvi aparatić?

Rijetka su djeca koja će s veseljem dočekati prvi aparatić za zube. Ako i vi imate mališana kojemu je potrebna pomoć u ispravljanju nepravilnosti zuba, a zabrinut je zbog toga kako će se osjećati ili izgledati s aparatićem, razmotrite sljedeće korake kako biste mu olakšali promjenu.

Riječ “aparatić” može usaditi strah u srca većine roditelja i djece. Međutim, postoje brojni valjani razlozi koje treba uzeti u obzir kod odluke o njegovoj ugradnji, a upravo oni mogu pridonijeti kraćem razdoblju nošenja aparatića.

Prvi posjet djeteta ortodontu preporučuje se u dobi od sedam godina.

Potencijalne nepravilnosti zuba i čeljusti mogu se primijetiti u relativno mladoj dobi te je za neke od njih prekasno čekati sve trajne zube. Anomalije često uključuju deformacije vilice, nepravilan zagriz, ukrivo iznikle zube ili nedostatak nekoliko zubi.

Početak procesa pravilnoga izgleda zubi i posjet stomatologu ne znači da će dijete odmah dobiti aparatić. Brza reakcija roditelja ortodontu će omogućiti detekciju problema te procjenu najboljeg trenutka za početak terapije, kao i preventivnog djelovanja na potencijalne nedostatke.

Neki od znakova na koje biste trebali pripaziti kod vašeg djeteta, a koji mogu utjecati na nastanak anomalija, uključuju rano, kasno ili nepravilno mijenjanje mliječnih zubi, teškoće u žvakanju, disanje na usta, sisanje palca, zube nepravilnog položaja, čeljust koja mijenja svoj oblik ili proizvodi zvukove pri žvakanju, ranice od žvakanja na obrazima ili nepcu, zube koji se abnormalno preklapaju te neproporcionalnu čeljust.

Ako primijetite neke od navedenih simptoma, nemojte čekati i posjetite ortodonta kako biste pravodobnom reakcijom djetetu ublažili probleme u starijoj dobi. Pronalazak dobrog ortodonta vrijedan je truda i strpljenja jer lijep osmijeh nije samo privlačan, on će omogućiti zdravlje djetetovih usta tijekom cijelog njegova života.

Komentiranje je zaključano.