Idealna dobna razlika između djece?

Jeste li i vi zaljubljeno promatrali svoju usnulu bebu i odmah poželjeli još jednu? Ili vam je to došlo tek godinama nakon prvoga djeteta, kad je rodila vaša prijateljica? Ne popuštajte pritiscima okoline - samo je jedna idealna razlika. Vaša!

U šumi roditeljskih izazova nema univerzalnih odgovora, to ste naučili s prvim djetetom. Ali, zato postoje prednosti i mane koje možete uzeti u obzir. Najprije osvijestite da neke žene mogu, i žele, rađati u kratkim razmacima, dok je drugima potreban dulji odmor između dviju trudnoća. Dok trećima pak treba odmor od brige o djeci i hitan povratak na posao!

Razlika između djece manja od godinu dana u početku zna biti velik izazov, a poslije olakšanje jer djeca mogu, kako rastu, dijeliti iste interese, igračke i prijatelje. Međusobna ljubomora može biti manja jer kad dijete dobije brata ili sestru prije nego što navrši godinu dana, nije još dovoljno staro da bude svjesno rivalstva. No, nije lako nositi se istodobno s uobičajenim trudničkim nevoljama i s bebom mlađom od godinu dana.

Ako pričekate samo malo dulje, vama će svakako biti lakše. Ali, ne nužno i djeci. Istraživanje Sveučilišta Tennessee pokazalo je da razlika od dvije godine djeci donosi lošu percepciju samih sebe i svojih roditelja te da djeca prije četvrte godine jednostavno nisu spremna dijeliti roditelje. Zamijetivši da negativnosti nema ako je razlika među djecom manja od godinu ili veća od četiri godine, znanstvenici su zaključili da je idealna dobna razlika četiri ili više godina.

Međutim, neke se žene teško odlučuju ponovno krenuti u krug trudnoće, porođaja, dojenja, mijenjanja pelena i nespavanja, i to upravo u trenutku kad je dijete pošlo u vrtić i one konačno vratile malo vremena za sebe. Najbitnije je iskreno razlučiti što želite, a što ne, što vam je previše, a što prihvatljivo te prema tome pronaći idealnu dobnu razliku koja najviše odgovara vašoj obitelji.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
7 navika za dugovječnost
Sljedeći članak
Priprema za zimu bez bolesti