Hobiji koji potiču darovitost kod djece

Darovitom djecom smatra se djecu koja su na vrlo visokom stupnju općeg intelektualnog razvoja ili im je pak izrazito razvijen samo jedan spektar sposobnosti zbog kojega se ističu među svojim vršnjacima. A kako usmjeriti njihovu darovitost, saznajte ovdje.

Darovitost, odnosno izvanrednost djeteta u jednom ili više područja najčešće postaje uočljiva ulaskom u obrazovni sustav gdje je ono okruženo djecom iste dobi koja su većinom na istom stupnju razvoja te gdje se pred dijete svakodnevno stavljaju različiti zadaci. Tada postaje očito da neka djeca većini zadataka ili zadaća u nekom posebnom području pristupa drukčije: s iznimnim interesom ili iznimnom dosadom.

Darovitost se može odraziti kao opće visoke intelektualne sposobnosti, specifične kreativne sposobnosti, vrhunske psihomotorne sposobnosti, sposobnosti vođenja i rukovođenja ili pak umjetničke sposobnosti. Problem nastaje zbog toga što školski program nije prilagođen takvoj djeci, zbog čega im je vrlo često dosadno, a s obzirom na to da takva djeca prilično često vrlo kritički propitujusvoju okolinu i sustave u kojima se nalaze, znaju imati i problema s autoritetom, odnosno nastavnikom.

Imajte na umu da hobi u koji ćete uputiti svoje darovito dijete njemu treba biti izazov jer to je ono što takva djeca traže.

Naime, obrazovni sustav najčešće nije organiziran tako da potiče kritičnost, originalnost i znatiželju, koji uglavnom karakteriziraju takvu djecu. Zbog toga znaju imati problema i u komunikaciji s vršnjacima. Stoga, ako ste roditelj darovitog djeteta, osigurajte mu vrijeme izvan škole u kojemu će imati prostora razvijati svoju darovitost.

Ako vaše dijete pokazuje iznimne sportske sposobnosti, osigurajte mu priliku da redovito trenira, malom umjetniku pokušajte osigurati dovoljno različitih materijala za crtanje, modeliranje, rezuckanje, a glazbeniku pokušajte pronaći glazbenu aktivnost koja će mu pomoći da izrazi svoju fascinaciju glazbom, bilo da je riječ o plesu, pjevanju ili sviranju.

I nemojte se ljutiti na pošarane stolove, glasnu glazbu ili prljave tenisice jer pod vašim krovom možda upravo raste novi Steven Spielberg. Imajte na umu samo da hobi u koji ćete uputiti svoje darovito dijete njemu treba biti izazov jer to je ono što takva djeca traže. No, obratite pozornost i na to kako dijete pristupa takvoj aktivnosti. Darovita djeca sklona su perfekcionizmu te imaju vrlo visoku razinu samokritičnosti, što može negativno utjecati na psihološku stabilnost djeteta.

Naime, darovitost može značiti da je dijete natprosječno inteligentno za svoju dob pa većinu zadataka koji su pred njega postavljeni izvršava s nevjerojatnom lakoćom i nevjerojatno brzo, ili pak da je posebno zainteresirano i nadareno za neko određeno područje, zbog čega je na njega snažno fokusirano, ali zadatke iz nekog drugog područja ignorira ili ne uspijeva riješiti.

Komentiranje je zaključano.